Пътят извън парламентарната група е път "вън от СДС"

- Теоретически е възможно, но практически изключвам този вариант. Според мен нито г-н Бисеров, нито г-н Цонев имат интерес от това, включително и хората, които са около тях. Част от хората, които се спрягат за включване в бъдеща парламентарна група са от СДС, хора, които не са изключени от партията и едно напускане от парламентарната група би дало автоматически повод срещу тях да се предприемат съответните мерки. Едва ли някой би поел този риск, ако е разумен политик, разбира се.

- Значи възможността да бъдат изключени е едно от основните препятствия за създаване на нова група.

- Може да не се съмнявате, че ако някой напусне парламентарната група и се включи в нова такава, това ще означава нарушение на устава, което е достатъчен повод да бъдат изключени от партията.

- Защо смятате, че Христо Бисеров и Йордан Цонев нямат интерес към създаване на нова парламентарна група?

- Защото такова действие би ги конфронтирало още по-ясно в публичното пространство със СДС. А те винаги са твърдели, че действията им са насочени към доброто на СДС. Демаскирането им ще бъде още по-красноречиво от един такъв ход. Дори да предположим, че например ВМРО или БЗНС на Георги Пинчев се включат в нова парламентарна група, не би им останало време до края на мандата на парламента да ползват кой знае какви процедурни възможности от този акт.

- В предишни парламенти е имало подобни прецеденти - два-три месеца преди разпускане на парламента да се създават нови парламентарни групи.

- Разбира се, но в политиката и историята нещата се повтарят обикновено под формата на фарс. Този път фарсът ще бъде пълен. Миналият път беше трагедия.

- Ако те не направят парламентарна група, това ще означава ли, че не желаят да направят отделна политическа формация?

- Доколкото знам нито г-н Бисеров, нито някой от т.нар. "Eкип" са декларирали намерение да формират политическа партия или организация. Нещо повече, доколкото си спомням, г-н Бисеров заяви, че това е формата, която са избрали - да правят политика, без да регистрират партия.

- Т.е. да правят анализ на политиката.

- Да, да правят политически анализи, да дават политически предложения, без да участват пряко като политически субект.

- Значи "Екип" е нещо като самопровъзгласил се стратегически център на СДС?

- Не, ни най-малко, може би някаква нестандартна форма на хора-съмишленици, които се опитват да налагат по този начин своите политически възгледи.

- След Бисеров и Цонев като са изключени от СДС, от тук произтича изводът, че те няма да бъдат сред кандидатите в листите на СДС за народни представители в следващия парламент.

- Може да се участва в политиката и без да бъдеш народен представител. В общи линии не се вълнувам много от това. В крайна сметка това е техен проблем.

- Значи не можете да направите прогноза какво ще бъде поведението им в парламента?

- Надявам се, че няма да предприемат действия, които категорично да ги разграничат от парламентарното мнозинство, защото това ще бъде погрешен политически ход. В крайна сметка те се борят да спечелят симпатии сред електората на СДС.

- Какви действия биха спечелили симпатии?

- Може би малко повече разум и загриженост за успеха на СДС на предстоящите избори от гледна точка на политиката, която СДС предлага и осъществява през последните 4 години. Трудно е да се правят прогнози и за тях, и за отношението на СДС с Негово Величество Симеон II, защото според мен техните преценки в момента не почиват на реалното състояние на нещата. Субективното им разочарование от едно или друго политическо развитие в страната ги тласка към грешни ходове, както и личната им амбиция в някои отношения.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?