Пътят на братя Бакрауи - от обикновени престъпници до джихадисти

Кражби, въоръжени нападения, затвор: преди да всеят ужас и смърт в Брюксел в името на джихада, атентаторите самоубийци, братята Ибрахим и Халид Бакрауи били закоравели бандити в брюкселските предградия, предаде Франс прес.

Може би точно залавянето на последния оцелял от групата джихадисти, извършили атентатите в Париж, Салах Абдеслам е накарало братята да действат.

Двадесет и девет годишният Ибрахим, който се самовзриви на брюкселското летище във вторник, бил осъден през 2010 г. на девет години затвор за стрелба по полицаи с автомат "Калашников" след въоръжено нападение. През 2014 г. той бил освободен условно.
В този период групировката "Ислямска държава" завзема територии в Ирак и Сирия и дори обявява свой халифат в тях. Хиляди кандидат-джихадисти се стичат в района. Сред тях е и Ибрахим.

През юни 2015 г. Ибрахим бил арестуван от турските власти в Газиантеп, съвсем близо до сирийската граница, а после експулсиран първо в Холандия, после в Белгия.

Двадесет и седем годишният Халид се самовзриви на метростанция "Малбек" съвсем близо до европейските институции. Подобно на брат си и той бил минал през затвора. През 2011 г. Халид бил осъден на пет години лишаване от свобода за кражба на коли.

Братята попаднаха във фокуса на медиите миналата седмица, когато издирването на Салах Абдеслам се засили след обиск на апартамент в брюкселския квартал "Форе", прераснал в престрелка.

Предполага се, че Халид, регистриран от Интерпол за тероризъм, е наел жилището под фалшива самоличност. Полицията направи връзка с друг апартамент, нает в Шарлероа също с фалшиви документи. Точно от този южен белгийски град са тръгнали извършителите на атентатите в Париж - главно Шакиб Акрух и Абделхамид Абауд, смятан за един от главните организатори, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа