Пътят Русе – Истанбул бил по-атрактивен за Катар от магистрала “Черно море”

Катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани евентуално ще поеме политически ангажимент да строи на концесия скоростния път, който ще свърже Русе с Истанбул. Това се очаква да стане при посещението му у нас в края на месеца, каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на инспекция на строежа на част от магистрала “Хемус” в понеделник. Този проект бил по-интересен за Катар от предложената при визитата на българското правителство в Доха през март концесия на магистрала “Черно море”, която ще свързва Варна с Бургас.

Трафикът по пътя от Русе до турската граница е значително по-голям. Средно по това направление на денонощие преминават около 7000 превозни средство, а след изграждането на скоростния път се очаква удвояване или утрояване на трафика. Нещо, което не може да се очаква за магистрала "Черно море", каза министър Павлова.

Тя съобщи, че следващите шест месеца ще са необходими на пътната агенция, за да се подготвят идейните проекти и икономическият анализ по проекта.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътната инфраструктура" Лазар Лазаров е имал вчера среща с ръководителя на Държавния инвестиционен фонд на Катар, на която е представена идеята за изграждането на пътната връзка от Русе до турската граница. Гостът е бил в състава на делегацията, придружаваща министъра на външните работи на Катар. По думите на Лазаров катарската страна е проявила интерес към проекта. Намеренията им са да инвестират в такива проекти, но след анализ на ползите, каза Лазаров.

В условията на криза не можем да си позволим да даваме държавна гаранция или да доплащаме на изпълнителя и това беше едно от поставените от българската страна условия, заяви министър Павлова. България ще поеме ангажимент да направи идейното проектиране, финансовия анализ и отчуждителните процедури. Това са 300 километра – сериозно трасе, на което ще има много отчуждения, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес