Пауъл натиска турските лидери да пуснат американски войски в Ирак

Американският държавен секретар Колин Пауъл, който се е срещнал вчера в Давос с турския премиер Абдуллах Гюл и с лидера на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Режеп Тайип Ердоган, е поискал Анкара спешно да вземе решение по въпроса за евентуална операция срещу Ирак, съобщава в.Миллиет. Пауъл е изтъкнал, че САЩ дълго са помагали на Турция, а сега е нейн ред да помогне на САЩ, отбелязват в.Милилет и Радикал. Американският държане секретар подчертал, че помощта на Турция е от голяма важност за САЩ, които искат да влязат в Ирак от юг и от север.

Според Пауъл този вариант много ще съкрати продължителността на операцията. Премиерът Гюл е заявил пред Пауъл, че Турция не е кралство или емирство и евентуално решение за подкрепа на военна операция срещу Ирак трябва да бъде прието от парламента, съобщават Миллиет и Радикал.

За да убедят Турция до подкерпи евентуална операция срещу Ирак, САЩ са обещали да ѝ отпуснат заем от 15 милиарда долара, за да се избегне опасение на международните пазари, че заради войната, Турция няма да може да плаща дълговете си, пише Радикал. Вестникът отбелязва, че Анкара още не е приела това предложение, защото смята, че загубите ѝ от възможна война не са свързани само с пазарите. Изданието допълва обаче, че според някои информации, Анкара е на път да приеме споразумението.

В отговор на въпроси на журналиста Хасан Джемал от в.Милилет американският държавен секретар Колин Пауъл е заявил, че САЩ са доволни от сътрудничеството с Турция по въпроса за Ирак. На въпрос в каква степен Турция съдейства за откриване на фронт от Северен Ирак при евентуална военна операция, Пауъл е посочил, че Анкара е отговорила премерено на исканията, отправени към нея. Американският държавен секретар е добавил, че САЩ осъзнават сложната политическа обстановка в Турция, произтичаща от наличието на много фактори - новото правителство, премиера, лидера на ПСР, президента, въоръжените сили.

Вестник Миллиет съобщава, че вчера в много градове в Турция, включително Истанбул, Анкара, Измир, Чанаккале, Диарбекир, Анталия, са били организирани демонстрации срещу война в Ирак.

Турция не е изпратила свои войници в северен Ирак, за да помагат на американците в подготовката на война, но американски войници вече са влезли в северен и южен Ирак. Това твърди лидерът на управляващата партия в Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за арабския вестник Ал Хаят, публикувано днес, и цитирано от информационните агенции.

Американците използват разузнавателните си самолети и са в състояние да приложат плановете си чрез войниците, които са влезли в северен и южен Ирак, казва Ердоган, цитиран от Ал Хаят.

В интервю за вестника, дадено на Световния икономически форум в Давос, Ердоган отрече информацията, че Турция е приключила подготовката за изпращане на десетки хиляди турски войници в Северен Ирак.

Лидерът на Партията на справедливостта и развитието отхвърли също медийните съобщения, че Вашингтон използва обещания за икономическа помощ, за да изнудва Турция да промени позицията си против водена от САЩ операция в Ирак.

В Давос Ердоган отново заяви, че Турция ще вземе решение относно използването на нейните бази след решението за Ирак на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ оказват натиск над Турция и чрез МВФ

Президентът на САЩ Джордж Буш е изпратил писмо до турския премиер Абдуллах Гюл, в което казва, че Турция ще трябва да се споразумее с МВФ, преди да получи финансова компенсация от САЩ при евентуална война срещу Ирак, съобщава днес в. Интернешънъл хералд трибюн. Без ангажимент от Ваша страна към програмата на МВФ, ползата от всякаква помощ ще бъде изгубена, се казва още в писмото на Буш до Гюл.

Ако Турция ни помогне, и ние бихме искали да ѝ помогнем във връзка с икономическите последици от нейните ангажименти в тази война, e отбелязал официален американски представител пред вестника.

Според министерството на финансите на САЩ, администрацията на Буш и МВФ, Турция не спазва ангажиментите си към програмите на фонда и Световната банка и трябва да вземе спешни мерки, допълва цитираният от АФП вестник. САЩ призовават Турция да извърши по-сериозни икономически реформи, и най-вече - да намали значително публичните си разходи.

Според Интернешънъл хералд трибюн в случай на война в Ирак, САЩ ще предложат на Турция 4 млрд. долара компенсация за икономическите щети, които страната ще понесе.

Сумата от 4 млрд. долара бе определена като недостатъчна от председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган. Говори се за 2 млрд. долара плюс 2 млрд. долара, но подобни суми при такъв род криза няма да решат проблемите на Турция, твърди в интервю за Интернешънъл Хералд Трибюн Ердоган.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?