Пауъл окуражи Израел и палестинците за постигане на мир

В понеделник американският държавен секретар Колин Пауъл бе на посещение в Израел и палестинските територии за пръв път от 18 месеца насам. Според кореспонденти визитата е символ на надеждата за съживяване на мирния процес между израелската държава и палестинците след смъртта на Ясер Арафат.

Пауъл разговаря в Ерихон с израелския министър-председател Ариел Шарон и външния министър Силван Шалом. След това той се срещна с председателя на Организацията за освобождение на Палестина Махмуд Абас, палестинския премиер Ахмед Корая и и.д. президент Раухи Фатух. На срещата присъстваха още външният министър Набил Шаат, министърът за преговорите с Израел Саеб Еракат и финансовият министър Салам Файад.

На среща с палестинските представители Колин Пауъл разговаря за провеждането на президентските избори, насрочени за 9 януари.

Срещата се счита от мнозина за възможност за началото на нов диалог между Вашингтон и палестинските власти след като контактът беше прекъснат през последните години от живота на Ясер Арафат.

Преди това Шарон обяви, че е съгласен палестинците от източен Ерусалим да участват в президентските избори в Палестина. Той обаче уточни, че въпросът ще бъде обсъден и ще бъде взето окончателно решение. Израел ще направи всичко възможно, за да улесни насрочените за януари палестински избори, но всичко зависи от палестинското ръководство, изтъкна Шарон.

От своя страна Пауъл обяви, че е важно палестинците в източен Ерусалим, анексиран от Израел през 1967 г., да участват в президентските избори. По думите му съществува прецедент в миналото, който показва как да бъде решен въпросът.

През 1996 г. палестинците в източен Ерусалим участваха в първите палестински общи избори, като гласуваха в избирателни секции в града и в близкото предградие на Ерусалим на Западния бряг.

На пресконференция след разговорите в Израел Пауъл каза, че президентът Джордж Буш продължава да смята Пътната карта за мир в Близкия изток за приложима и ще работи за реализирането ѝ.

По-късно в понеделник Пауъл замина за участие в двудневната международна конференция за бъдещето на Ирак, открита със заседание на външните министри на Ирак и съседните му 6 държави, което бе излъчвано на живо по телевизията. Освен египетския външен министър Ахмед Абдул Гаит, който председателства заседанието, и иракския му колега Хошияр Зебари, в заседанието участват първите дипломати на Иран, Йордания, Кувейт, Сирия, Турция и Саудитска Арабия.

Западните делегации ще се присъединят към тях на вечеря, в която ще участва и американският държавен секретар Колин Пауъл.

Първото пленарно заседание ще се състои във вторник.

Още от Свят