Пауъл определил българската позиция за Ирак като балансирана

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл намира българската позиция по въпроса за Ирак за последователна, умерена и много добре балансирана, заяви председателя на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев, цитиран от БТА. Илчев, заедно с външния министър Соломон Паси, участва на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което държавният секретар на САЩ представи доказателства, че Ирак нарушава резолюциите на международната общност и не се е отказал от оръжията за масово унищожение.

По думите на Илчев, българският екип, който взе участие в откритото заседание на СС на ООН вчера, е "обрал лаврите". Всички тук си дават сметка, че България работи за един мащабен консенсус в Съвета за сигурност, каза още Илчев.

По неговите думи, българските представители начело с министъра на външните работи Соломон Паси са разговаряли около половин час с Колин Пауъл. Преди тази среща, министър Паси е разговарял с външните министри на Чили, Гърция и Испания. Това допринесе за създаване на една много конструктивна атмосфера, каза Илчев.

Сега са добре опознати и сближени позициите както на десетте страни от Вилнюската група, така и на осемте европейски държави, автори на изнесената декларация за подкрепа на САЩ и евроатлантическата солидарност, добави той. Седмица след 8-те държави, десетте от вилнюската група днес разпространиха в САЩ своя декларация в подкрепа на вашингтон.

Илчев определи като "тема в развитие" въпросът с гаранциите за националната сигурност на България от страна на САЩ. Този въпрос е сериозен и ние го поставихме, каза той. И вчера, и днес управляващите обясняват в София, че Паси и Илчев договарят в САЩ допълнителни гаранции за сигурността на страната при евентуална война срещу Ирак.

По думите на Илчев, в САЩ се позовават на решението на Съвета на НАТО от 4 октомври 2002 г., което означава политически ангажимент към страните, които участват в борбата против тероризма. Конкретиката вероятно може да се обсъди и да се създаде малко по-късно, каза Илчев. Според него до следващия доклад на оръжейните инспектори на 14 февруари има технологично време, през което да се работи и по този въпрос.

Споделяне

Още от България