Пауъл: Пакистан е "ключов съюзник" на САЩ

Американският държавен секретар Колин Пауъл обяви, че САЩ ще посочат Пакистан за един от главните си съюзници извън НАТО.

Пауъл, който е в Исламабад, каза, че новият статут ще увеличи военното сътрудничество между двете страни.

На пристигане в Пакистан Пауъл похвали президента Первез Мушараф. за подобряването на отношенията с Индия, сътрудничеството в американската кампания срещу тероризма и действията за пресичане на разпространението на ядрени оръжия.

Агенциите посочват, че Колин Пауъл е в Исламабад от вчера, за да обсъди скандала с изтичането на пакистански ядрени технологии в чужбина, издирването на Осама бин Ладен и мирния процес между Пакистан и Индия.

През 1998 г. САЩ наложиха санкции на Пакистан заради осъществения от него ядрен опит, но повечето от тях бяха отменени след атентатите от 11 септември.

Кореспондент на Би Би Си в Исламабад заяви, че малко хора извън Пакистан осъзнават трудностите, пред които е изправен Мушараф в страната си, заради това, което мнозина възприемат като проамериканска позиция.

Междувременно двама пакистански войници загинаха днес, а няколко бяха ранени при атака на екстремисти срещу военен лагер в племенния регион Северен Вазиристан, предаде Асошиейтед прес.

Атаката съвпадна с новата офанзива на пакистанските сили срещу предполагаеми членове на Ал Каида и талибаните в друга част на региона - Южен Вазиристан по границата с Афганистан.

Бригаден генерал Махмуд Шах, който отговаря за сигурността в Южен Вазиристан, каза, че пакистанските военни започнали операция в селищата Азам Уарсак, Шин Уарсак и Калуша. При престрелки в Калуша във вторник загинаха 39 души - 15 войници и 24 екстремисти. Шах каза, че престрелките избухнали отново днес, но все още не е ясно дали има жертви.

След среща в Исламабад със своя пакистански колега Хуршид Касури, Колин Пауъл отбеляза, че президентът и правителството на САЩ оценяват големите жертви, които Пакистан дава във войната с тероризма.

"Информирах външния министър Касури, че сме препоръчали на Конгреса да определи Пакистан като основен наш съюзник извън НАТО заради политиката му след 11 септември 2001 г.", каза държавният секретар.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?