Пауъл призова за свобода на медиите в Русия

По време на посещението си в Москва американският държавен секретар Колин Пауъл изрази загриженост за липсата на свободни медии в Русия, предаде Би Би Си.

Той призова хората, които се борят за властта, да имат по-голям достъп до медиите.

Колин Пауъл направи коментарите си по време на интервю за радио Ехото на Москва - последната свободна национална радиостанция в Русия. Неговата визита там бе изтълкувана като знак на солидарност с медиата.

Държавният секретар каза, че в разговорите с руското ръководство е повдигнал въпроса за състоянието на медиите.

"Ние изразихме нашата загриженост пред президента Путин и руските ръководители", каза Колин Пауъл. САЩ смятат, че медиите трябва да бъдат по-отворени и хората, които се състезават за управлението, да имат по-голям достъп до медиите. Пауъл посочи още, че пред руските ръководители е изразена и загриженост по повод "други действия на руското правителство", които са предизвикали тревога.

"Като приятели ние изразихме тази загриженост пред нашите руски колеги", добави американският държавен секретар.

По-нататък той обаче подчерта напредъкът на Русия по пътя на демокрацията и каза, че не стои въпросът за връщането към дните на Съветския съюз. САЩ виждат Русия като приятел и партньор, допълни Пауъл.

Той очаква президентът Путин да бъде поканен да участва в срещата на върха на Г- 8, която ще се проведе по-късно тази година в САЩ.

В Америка има среди, които настояват тази покана да бъде обвързана с политиката на Путин по зачитането на човешките права, уточнява кореспондентът на Би Би Си в Москва.

Критицизмът на Колин Пауъл към демокрацията в Русия става в момент, когато почти целият западен свят споделя безпокойство от авторитарния характер на управлението на Путин.

Според Би Би Си проблемът е дали критичните възгледи на Вашингтон ще имат реален ефект върху отношенията между двете държави.

Американските бази в Европа ще намаляват

В репортажа си за интервюто на Пауъл пред Ехото на Москва ИТАР-ТАСС акцентира върху изявлението му, че броят на американските военни бази в Европа ще намалява.

По думите на Пауъл останалите бази "ще се разполагат по-рационално". Това са временни обекти, предназначени за разполагане на малочислени контингенти, които могат да се използват за учения и прехвърляне на войски в "горещи точки", обясни той. Това не е армия, която обкръжава Русия, подчерта Пауъл в отговор на въпрос защо САЩ настояват за изтегляне на руските бази примерно от Грузия и в същото време осъществяват политика за създаване на бази примерно в Полша.

Личният състав на американските войски в Европа ще бъде съкратен от 315 хиляди на по-малко от 100 хиляди души, съобщи държавният секретар. Затова според него "няма никаква заплаха за Русия". "Студената война" приключи. Русия и САЩ са приятели и не трябва да се разглежда ситуацията от позицията на отминали времена", отбеляза Пауъл.

Визитата на американския държавен секретар в Москва и разговорите му с президента Владимир Путин и с руските министри на външните работи и на отбраната са в центъра на вниманието на руските вестници.

Не се разрази очакваната "буря"

В преговорите бяха засегнати много сложни теми, но не се разрази очакваната "буря". Страните бяха подчертано конструктивни; всички участници изтъкнаха, че взаимодействието е достатъчно добро за смело обсъждане на всякакви проблеми, отбелязва в. Известия, цитиран от БТА.

Путин даде гаранции за стабилност на външнополитическия курс на Русия, но експертите не знаят какъв всъщност е той и прогнозите им са доста неопределени. Ясно е обаче, че поне до края на март Путин и обкръжението му ще избягват резки изказвания (на 14 март в Русия са насрочени президентски избори). Може би президентът е решил да направи пауза, за да обмисли накъде и как ще се движи Русия по време на втория му мандат и кой ще осъществява това движение, коментира Известия.

От изявленията на Путин и Пауъл стана ясно, че в центъра на руско-американския диалог са разногласията по военните бази на двете държави и състоянието на демокрацията в Русия, пише Независимая газета. Разногласията са доста съществени - иначе Пауъл не би заявил в прав текст, че някои от последните събития в руската вътрешна и външна политика предизвикват недоумение у Вашингтон, добавя изданието.

Съпротивата на САЩ срещу руското присъствие в Грузия е разбираема поради интересите на Америка в региона, а проблеми има и във връзка с военните бази в Молдова и Средна Азия, пише Комсомолская правда. Към Русия се отправя настоятелна молба да се изтегли от Молдова, а Москва се мръщи недоволно срещу базите на САЩ в Средна Азия и открива там свои - и това е само малка част от търканията между двете страни. По логиката на студената война Русия би трябвало да се противи с всички сили, но в случай на директна конфронтация би претърпяла поражение, защото Америка има много повече пари, добавя вестникът.

Изходът е само един - Русия да осъзнае насъщните си интереси, а САЩ да разберат каква Русия им е нужна и да признаят нейните интереси в тези рамки, пише Комсомолская правда и призовава страните да си разделят отговорностите според реалностите на днешния ден. "А утре - ще видим. Историята още не е приключила" - заключава изданието.

Изразеният от САЩ и Русия общ интерес възстановяването на Ирак в най-близко бъдеще да се прехвърли под егидата на ООН е по-скоро успех на Вашингтон, твърди Росийская газета. Белият дом фактически е изпълнил задачите, поставени в хода на военната операция, и сега му е просто необходима "масовка" от международни миротворчески сили. От друга страна преходът към мирна фаза под патронажа на международната организация може да се смята и за естествен ход на събитията, пише вестникът.

Преговорите в Москва показаха, че проблеми в отношенията между Русия и САЩ има, но нито Москва, нито Вашингтон се стремят да ги раздухват - особено на фона на приближаващите президентски избори в двете страни. Може би логиката на предизборната борба обаче ще ги принуди по-късно да го направят, обобщава Время новостей.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?