Паважът по столичния булевард "Дондуков" остава

Асфалт няма да има в никоя част на историческото платно

Паважът по столичния булевард "Дондуков" остава

След дълга битка на граждани и неправителствени организации за запазване на паважната настилка по столичния булевард "Дондуков" тя ще бъде съхранена.

Такова е становището на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата. Според него паветата по бул. "Дондуков" се запазват в тяхната цялост и не се подменят с асфалтобетон в никоя част.

Предписанието е със задължителен характер, Столичната община се съобразява с него и запазва павираната настилка, съобщи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той уточни, че велоалея няма да има по булеварда, защото по павирана настилка велосипед не може да се кара безопасно.

НИНКН се произнесе, защото улицата е част от архитектурен ансамбъл, попадащ в категорията паметник на културата.

За съхраняването на паважната настилка се обявиха и министърът на културата Боил Банов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ремонтът на бул."Дондуков" от ул."Кракра" до Ларгото ще се прави на етапи. Постоянно ще има проходимост по една лента в посока, движението няма да се затваря изцяло, увери Крусев.

В неделя започна подмяната на ВиК тръбите на ул."Кракра" в участъка между бул."Янко Сакъзов" и бул."Дондуков". В този участък улицата е затворена за движение до 24 часа на 10 юни.

От следващата седмица ще започне подмяната на тротоарните плочи по бул."Дондуков" с унипаваж.

Ремонтът на булеварда в участъка между бул. "Васил Левски" и ул."Раковски" ще започне през втората половина на юли.

Общият бюджет на проекта е 7.5 млн. лв. и включва изцяло ново строителство на релсовия път върху нова конструкция със съответните вибро и шумопоглъщащи елементи.

Ще бъде направено и пренареждане на паважа по нов начин върху циментова подложка. По този начин тежкия трафик няма да доведе до проблеми с настилката, увери Крусев.

Организацията на движение по бул. "Дондуков" след края на ремонта ще се запази в същия вид, информира още заместник-кметът по транспорта.

Амбициите са ремонтните дейности да приключат до 15 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес