Павилиони с единна визия първо в Слънчев бряг, а после и в другите курорти

Около 1 милиард лева приходи от лято 2017 за курорта

Павилиони с единна визия първо в Слънчев бряг, а после и в другите курорти

Павилиони с единна визия още това лято ще бъдат монтирани в източната част на курорта Слънчев бряг, които са под управлението на едноименното дружество, контролирано от държавата. Водят се преговори това да стане на територията на целия курортен комплекс с кмета на община Несебър. Целта на Министерството на туризма е във всички курорти в страната търговските обекти да са с еднаква визия. Това обяви на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова при представяне на проекта за визия на преместваемите обекти в зона изток на курортния комплекс.

От община Несебър няма публикувана официална позиция по предложението на министър Ангелкова. Mediapool не успя да се свърже с кмета Николай Димитров, а главният архитект на общината Валентин Димов каза, че от медиите е научил за предложението и отказа коментар.

Амбицията на министъра на туризма е още това лято да бъде преустановена уличната търговия в източната част на Слънчев бряг. Николина Ангелкова обеща премахване на тротоарните сергии, заради които влезе в сблъсък с вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов през лятото.

Симеонов лично водеше акцията по премахване на незаконни постройки от алеята и на плажа. Част от обектите обаче останаха и бяха премахнати след края на туристическия сезон. Към края на миналата година останаха за събаряне само три дискотеки на плажа, одобрени в схема, издадена от Ангелкова през декември 2016 г., по думите на началника на ДНСК арх. Иван Несторов.

Днес Ангелкова отчете, че всички незаконни постройки са премахнати от новите наематели на плажа "Слънчев бряг-север", който по думите на Симеонов е фирма, свързана с Младен Михалев-Маджо. Министърът на туризма припомни, че концесията с предишните наематели е прекратена "поради изключително драстични нарушения през 2016 г.", където основното нарушение бе свързано с надвишаване на одобрената от министерството квадратура за разполагаеми обекти с почти 8000 кв. м. Предишните наематели бяха свързани със собственици на хотели в курорта, сред които Ветко Арабаджиев, бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, мажоритарният собственик на бургаската захарна фабрика "Победа" Сава Чоролеев, хотелиерите Румен Чандъров и Ангел Палийски.

Новите павилиони – в бяло и синьо

Новите павилиони са решени в синьо и бяло като типични летни цветове, каза арх. Искра Джахова, ръководител на работната група, която работи по проекта за идейната визия от септември 2017 г.

Те ще бъдат изработени от устойчиви на въздействието на морския въздух и вятъра материали. Конструирани са така, че да не позволяват да се предлага търговия извън тях, а позициите им ще са на места, които не пречат на туристите, пешеходците и колите, каза арх.Джахова.

Всичко е съобразено със законодателството, наредба номер 10 на община Несебър, фактическата обстановка на място, каза Ангелкова. Тя допълни, че са правени обходи с изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров, за да се избере тази визия и най-подходящия проект за разполагането им.

Концесионерите на морски плажове сами ще реализират новата визия според договорите, които са сключили. Обектите, които са в заварено положение, също ще бъдат сменени след приключване на договорите им, обясни Ангелкова.

В схемата ще бъдат заложени не само търговски обекти, но и места за атракциони – велорикши, детски кътове, места за триколки и други, като разположението им ще бъде съгласувано с институциите и граничещите частни собственици, каза Златко Димитров.

В договорите за наем, които контролираното от държавата дружество "Слънчев бряг" подписва за преместваемите обекти, ще се включва и клауза, според която при три нарушения за "разхождащи се щендери" договорът ще се прекратява, каза Ангелкова.

Тя поясни, че монтирането на новите обекти ще започне веднага след одобряване на схемата за разполагането им и когато времето позволи. Това ще стане преди да бъдат преустановени строително-монтажните дейности в курорта. Обикновено след 1 или 15 май строителството в курорта се спира.

  

Приходи от около 1 млрд. лева за Слънчев бряг през лято 2017

Изминалата 2017 година е била изключително успешна за българския туризъм, отчете Ангелкова. Само за първите 11 месеца имахме близо 8.5 млн. чужди туристи и ръст от 7 на сто, посочи тя.

Слънчев бряг заема най-голям дял от тази статистика. Над 5 млн. нощувки са реализирани в курорта, а приходите само от нощувки са близо 260 млн. лв.

Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма в Слънчев бряг могат да се оценят на около 1 млрд. лв., каза Ангелкова.

В акционерното дружество "Слънчев бряг" държавата държи 75 на сто от акциите. Община Несебър има малко над 10%, а останалите са на дребни акционери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?