Павлин Димитров призова "опечалените" да напуснат МВР

Павлин Димитров призова "опечалените" да напуснат МВР

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров призова в понеделник полицаите, които преди ден изхвърлиха нашивките си в "ковчега", символизиращ "погребението" на МВР, да напуснат системата.

"Това не бяха милиционерски пагони, това бяха пагони на служители от МВР след промените в България. Явно не са готови и нямат мотивацията да служат в МВР. Тази категория служители просто ги призовавам нека да бъдат добри да ни освободят, да напуснат системата", заяви шефът на професионалното ръководство на МВР пред БНТ.

Преди ден, в отговор на въпрос дали при предстоящите съкращения ще се възползва от случая, за да уволни полицаи, които са протестирали, министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви пред БНР: " Моля ви се, те има права, стига те (протестите -бел.ред.) да са в рамките на закона".

Той допълни, че "не укорява никой, който участва в едно такова действие" и е важно служителите "да си изпълняват задълженията и да дават резултатите, които службата изисква от тях".

Сега обаче ролите са обърнати и Павлин Димитров, който първоначално се солидаризира с исканията на недоволните полицаи, каза, че ще защитава позицията си "докрай". Отделен е въпросът, че според министъра полицейският протест не е съвсем законен.

В неделя хиляди служители на реда, недоволни от условията на труд и възнагражденията си, излязоха на най-големия досега полицейски протест и символично "погребаха" МВР като хвърлиха отличителните си знаци в черен ковчег, положен пред парадния вход на Народното събрание.

"Не, МВР няма как да е мъртво. Аз се разграничавам от действията на колегите във вчерашния ден. Не мога да възприема този подход. Не знам кой им е предложил сценария, но част от мероприятието, носейки ковчег, погребвайки МВР, мисля, че не е морално, не е и професионално", смята Павлин Димитров.

Преминаване на отсрещния тротоар

Генералният комисар се "опасява", че протестът на полицаите може да се използва за политически цели и ги призовава да се дистанцират от подобна тенденция.

"Винаги съм казвал - ние сме надпартийни, ние сме над политическите партии и трябва да защитаваме интересите на нашето ведомство и на хората", заяви той.

Ръководството на новия полицейски синдикат заяви ясно по време на митинга, че исканията им не са политически.

След като призова "опечалените" да напуснат обаче Димитров заяви, че е "улеснен от факта, че министър-председателят във вчерашния ден ясно заяви позицията на правителството", която накратко звучи така – пари няма, няма и да има в рамките на годината.

"Правителството не е в състояние да удовлетвори тези искания на полицейските служители. При тази фактическа обстановка аз като професионален ръководител мога да искам и да призова полицейския състав, всички служители и особено тези, които са подчинени на генералния комисар, това са главните дирекции, областните дирекции на МВР, да преосмислят действително средата, в която живеем всички, цялото българско население".

За преосмисляне на средата говори и премиерът, обяснявайки, че пари за 50% ръст на заплатите няма, като в същото време се "презастрахова" с любимия аргумент: "Ако някой се опитва да използва реално съществуващи социални проблеми за политически цели, защото чувам такива неща които звучат от някои от протестиращите, трябва да си носи отговорността по закон".

Павлин Димитров от своя страна каза на подчинените си, че най-важна за тяхната работа е оценката на "хората на улицата", а не тази на самите полицаи.

В началото на протестите той привидно подкрепяше полицаите и дори попуши с тях под прозорците на министъра. Постепенно обаче започна превключи на задна скорост, за да премине окончателно на отсрещния тротоар.

Престъпления на всички нива в столично РПУ

Докато полицаи и началници се разправят за пари и не отстъпват от заявените позиции, ведомственият пресцентър съобщи, че в столичното Пето РПУ са открити нарушения на всички нива. Така изместената напоследък тема за корупцията в МВР отново фокусира вниманието.

Инспекцията на районното е започнала през януари след подаването на няколко сигнала до дирекция "Вътрешна сигурност".

Открити са 12 прикрити сигнала за кражби на метали от металургичния комбинат "Кремиковци" и други 35 жалби на граждани за извършени престъпления, по които също не е работено.

Резултатите от проверката изкарват наяве широкоразпространената практика по РПУ-ата в страната да не се завеждат сигнали на граждани за извършени срещу тях престъпления. Това обикновено се прави с цел подобряване на полицейската статистика за престъпността, за умишлено прикриване на престъпления, както заради и без това огромната натовареност на полицията в големите градове.

Общо 10 души са предложени за дисциплинарни наказания. Двама от тях за дисциплинарни уволнения – началник на полицейска група и оперативен работник. По информация от МВР заради откритите нарушение е пенсиониран и шефа на 5-то РПУ в район "Оборище" Йордан Вучков. Полицейският шеф обаче не е на работа от края на февруари.

Въпреки наличието на данни за престъпление, значителен брой преписки не са били изпратени в прокуратурата за образуване на досъдебни производства, а са оставени да “отлежават” в полицията", съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Резултатите от инспекцията са изпратени в Софийска районна прокуратура с мнение за образуване на наказателни производства срещу част от полицаите.

Столичното 5-то РПУ стана особено популярно през лятото на миналата година, след като пред него бе проведен буен протест на националистите от "Атака". Тогава за кратко без задържан евродепутатът на партията Димитър Стоянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?