Павлова и Цветанов на откриването на първия, безплатно саниран жилищен блок

Павлова и Цветанов на откриването на първия, безплатно саниран жилищен блок

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов откриха в неделя официално първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

На откриването присъства и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Церемонията се състоя пред напълно обновения блок 36 в ж. к. "Ален мак" в присъствието на много граждани, строители, гости. Отслужен бе и тържествен църковен водосвет за здраве и благополучие, предаде БТА.

Реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, както бе припомнено по време на тържеството, стартира именно в Благоевград на 23 юни 2015 г. Два месеца по-късно ремонтните дейности на първия блок са напълно завършени. Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и трите входа на блок 36 в ж.к. "Ален мак". В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно.

По националната програма за енергийна ефективност в Благоевград ще бъдат санирани около 80 процента от блоковете в кварталите "Еленово" и "Струмско".

Освен ползите за хората с изпълнението на програмата ще се реши и проблемът за визията на кварталите. За улеснение на гражданите специалистите на община Благоевград са изработили и специални карти, на които са обозначени всички блокове с договор за саниране по националната програма.

След церемонията по откриването днес министър Лиляна Павлова посети и втория блок, който ще бъде обновен по националната програма в Благоевград. Той се намира на ул. "Братя Миладинови" 1.

Споделяне

Още от България