Павлова иска 1.2 млрд. лева за саниране от ЕС след 2014 г.

Европрограма “Околна среда” става “Зелена България”

Енергийната ефективност в сградите ще е една от основните цели на България за програмния период на ЕС 2014 – 2020 г. и ще настояваме за удвояване на досегашните инвестиции от 600 милиона лева на 1.2 млрд. лева, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред журналисти в сряда.

До края на месеца ще стане ясно по колко програми ще получим финансиране от европейските фондове през следващия програмен период за регионално развитие, допълни тя.

Фокусът ще бъде върху 36-те големи градове, чийто облик искаме да бъде подобрен от всякаква гледна точка, каза тя. “В програмата за развитие на селските райони всъщност ще бъдат включени аналогични мерки за оставащите общини извън 36-те големи градове. В тази програма ще има по-голям обем средства за, да го наречем, общинска инфраструктура”, каза още Павлова на форум на тема "Либерализация на регионалните пазари", организиран от Виенския икономически форум и Българската търговско-промишлена палата.

Третата важна програма, засега наречена "Зелена България", обхваща инвестициите във водния сектор. В момента там са необходими около 4 млрд. лева за пречиствателни съоръжения и ВиК инфраструкура.

“В България в XXI век имаме региони без питейна вода, социално осигурена, региони на режим. Това не е възможно да го допуснем повече. Именно затова аз считам, че във водната инфраструктура приоритет трябва да бъдат, на основата на интегрирани проекти, изграждане на водоснабдителна система, в съчетание разбира се, с пречиствателни станции за питейни води. Все още имаме много големи градове, в които няма пречиствателни станции за питейна вода”, каза още Палова.

Мерки за превенция от бедствия ще има и в следващия програмен период и те ще са неразделна част и от програмата за градската среда, и от тази за селските райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?