Павлова: Няма да тормозим хората с остъклени балкони

Опасни надграждания, открити при вървящата паспортизация на сградите, обаче ще се премахват

Павлова: Няма да тормозим хората с остъклени балкони

Не планираме масови проверки по така наречените остъклени балкони, защото това не ни е най-големият проблем със сигурност и защото това е отговорност на общините. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ в петък

Тя обясни, че става въпрос за стотици хиляди домакинства, "затова няма причина да ги тормозим или да създаваме стрес" и успокои хората, че няма да има атаки срещу остъклените без разрешение от строителния контрол балкони.

 

От думите ѝ стана ясно, че част от остъклените балкони попадат в режим на търпимост, тъй като са затворени преди 1987 г. и за тях въобще не може да се говори за премахване. За балконите, които са остъклявани след 1987 до 2001 година, когато влиза в сила Законът за устройство на територията, е имало възможност общинските съвети със свое решение да позволяват да няма съответно разрешение за строеж тогава, когато се остъкляват балконите. От тази гледна точка всички балкони от този период са заварено положение, обясни Павлова.

 

Все пак остъклените балкони ще бъдат проверени в хода на започвалата паспортизация на сградите. Процесът по обследване на всички жилищни сгради и издаване на документи с техническите им характеристики трябва да приключи до 2014 4л4 2016 г. според вида на сградата. При паспортизацията на сградите ще се направи преглед за конструктивната им устойчивост на земетръс, ще се обследват всички компоненти и части от зданието и ще се прецени кои от тях застрашават сигурността на живеещите в нея хора и какво трябва да се промени.

 

"На основата на тази паспортизация вече собствениците на сградата ще имат ангажимент съответно да премахнат или да оправят фасадата на сградата. Ако не го направят, съгласно закона общината е тази, която може принудително да го направи от името и за сметка на собствениците", каза регионалният министър.

 

Тя припомни, че проблемите на някои от сегашните остъклени и санирани отчасти сгради ще бъде решен с отпуснатите от еврофондовете средства за субсидиране с 50 процента на мерки за енергийна ефективност. "За да можем да дадем тези средства безвъзмездно за санирането на сградата, именно трябва да направим и ние отново за наша сметка ще платим конструктивното обследване на сградата, което да покаже дали тя е конструктивно устойчива", обясни Павлова. "Ако сградата не е конструктивно устойчива, ще трябва да бъдат премахнати всички тези допълнително пристроени балкони, навеси и т.н., за да може да бъде укрепена", допълни тя. След това отново безплатно ще се направи и пълно енергийно обследване, за да предпишем какви са мерките, за да може тази вече сграда са бъде реновирана, обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?