Павлова: По време на европредседателството градихме мостове към Русия и Турция

Павлова: По време на европредседателството градихме мостове към Русия и Турция

Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова отчете изградените "мостове" с Русия и Турция по време на първото българско председателство на ЕС, което е било от полза за бизнеса и страната.

"По време на председателството България не отиде на изток или на запад в повече или по-малко - позиционирахме се там, където сме, а ние сме държава на кръстопът", каза Павлова пред Нова телевизия. Тя допълни, че страната ни трябва да държи за евроатлантическата позиция, но това не означава да прекъсва връзките с партньорите си.

"За България Русия е стратегически и икономически партньор. Това, че изградихме мостове към Русия, а не ги изгорихме по време на председателството има само ползи за българския бизнес, който се нуждае от наливане на капитали и инвестиции. Градихме мостове към Турция, защото пък това е защитната преграда за нас, за да няма в България натиск от нелегални мигранти", заяви Павлова.

Според нея отпускането на средствата за Турция е било въпрос на заключителната фаза и по думите ѝ това е другият успех на българското председателство. Става въпрос за решението ЕС да преведе и другата половина от обещаните на Анкара близо 3 милиарда евро заради това, че спира мигрантите към ЕС.

Премиерът Бойко Борисов днес е в Австрия, където в планината Планай ще предаде ротационното председателство на Виена.

Споделяне

Още от България