Павлова: Проблем с качеството на строящите се пътищата в момента няма

Проблем в момента с качеството при строящите се пътища няма, защото е повишен контролът, обяви в събота министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Дарик радио. Тя съобщи, че некачественият асфалт, положен на трасе от магистрала ”Тракия” от гръцката компания ”Актор”, чиято измама бе разобличена лично от премиера Бойко , е изцяло премахнат.

Павлова посочи, че лабораторията за анализ на настилката "е навсякъде", а служителите ѝ били изпратени "на палатки" в регионите.

Въпреки покачването в цената на горивата и на битума, в договорите с пътните строители няма предвидени клаузи за актуализация на цените, посочи още Павлова.

По повод предстоящото рязане на ленти по пътищата, Лиляна Павлова обясни, че няма нищо предизборно в това. Ако било така, "Тракия" щяла да бъде пусната догодина, а не това лято. Тя обясни и че рязането на ленти не било само български прийом. Миналата седмица нейната колежка в Австрия не могла да се срещне с нея, защото откривала път. По думите ѝ лентата е символика и уважение към хората в региона, които много се радвали да видят политиците при тях.

Предстои да започне процедурата по избор на консултант, който да определи коя е най-подходящата тол система за пътищата на България, съобщи още Павлова. Избраната фирма ще има половин година, така че през пролетта на 2013 г. да имаме представа дали системата да е сателитна или така наречената микровълнова, при която се изграждат Т-образни съоръжения, които отчитат преминаващите коли под тях, обясни министърът.

Консултантът ще трябва да прецени и за кои пътища да се въведе тази система, от които превозни средства да започне, дали да се премине към електронна винетка, при която хем ще се улесни плащането на стикерите, хем ще се улесни контролът върху това.

За изграждането на самата система ще се търси частен инвеститор, защото това е доста скъпо - около 200-300 млн. евро и той ще печели от трафика, обясни Павлова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?