Паяците в София отново обявени за незаконни

Общината дискриминационно е разрешила паркиране в центъра само на жители с постоянен адрес

Паяците в София отново обявени за незаконни

Паяците на Центъра за градска мобилност в София незаконно прибират автомобилите на неправилно паркиралите шофьори, тъй като общината неправомерно е предоставила на търговското дружество правомощията по репатриране на колите, и поставяне на скобите на нарушителите. Освен това Столичната община дискриминационно е въвела паркирането със стикер в центъра на града за жителите само с постоянна регистрация на адреса, където искат да паркират, като е дискриминилара хората, които имат само регистрация за настоящ адрес, а са с различен постоянен.

Това става ясно от решение на Софийския административен съд, взето на 24 юни по жалба на областния управител на София Росен Малинов. Решението обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Освен това то се отнася само до части от оспорваната изцяло от редица общински съветници Наредба за поправка на Наредбата за организацията на движението в София от октомври 2013 г. Тези корекции на практика препотвърдиха дейности на Центъра за градска мобилност, които месеци преди това вече бяха обявени за незаконни отново от Административен съд-София.

Съдът оспорва също така събирането на глобите от нарушителите в бюджета на Центъра за градска мобилност. Според него така е ощетена Столичната община, тъй като не получава приходи от дейността на търговското предприятие.

От БСП-София изцяло се съгласиха със съда и призоваха за спиране действието на наредбата.


"Така приетата наредба противоречи на закона. Законът за движение по пътищата дава възможност на общините, които стопанисват пътната инфраструктура да налагат такива санкции и да извършват подобни дейности, но това може да бъде направено единствено и само от общинските предприятия, но не и от търговски дружества. Законът казва, че ако търговско дружество иска да извършва такива дейности, то може да прави това единствено по реда на Закона за обществените поръчки, Закона на концесиите и Закона за публично-частното партньорство. Тоест ние незаконно дадохме възможност на Центъра за градска мобилност да извършва една дейност, на която няма право", заяви Милка Христова, председател на групата на социалистите в общинския съвет.

Според Зафир Зарков от ГЕРБ обаче сегашният ред за паркиране в Синя и Зелена зона трябва да се запази. "Това решение, което е в момента, не касае правилата, по които в момента се паркира в София. Към настоящия момент в сила и работи Столична община по наредбата от 2013 г., тъй като тази оспорена наредба, която в момента разглежда Административният съд, не е влизала в сила. Така че с оглед невъвеждането в заблуждение на гражданите и за това да не се допуска хаос по уличите на София и към настоящия момент действаме по наредба, която не е в решението на Административния съд", заяви Зарков пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България