Пазар в Пекин стана ново огнище на Covid-19

Властите пак въведоха ограничителни мерки

Пазар в Пекин стана ново огнище на Covid-19

Китайските власти уволниха няколко високопоставени местни чиновници в предградие на Пекин, където голям селскостопански пазар стана огнище на коронавирусна инфекция и това породи страхове от втора вълна на заразата в столицата, съобщи ДПА.

Сред уволнените са заместник-кметът на югозападния район Фънтай, където се намира пазарът "Синфади", секретарят на един от местните партийни комитети и главният мениджър на пазара.

Във Фънтай е е въведено "военно положение", както се изрази областният лидер Чу Цзюнвей - осем квартала са отцепени и са под строга карантина.

Направени са тестове за коронавируса на 40 000 местни жители, както и на 30 000 души, посетили пазара през последните 14 дни. 

Общо 19 000 от тези тестове са писиар.

"Синфади" е най-голямата аграрна стокова борса в страната и осигурява 90 процента от пресните плодове и зеленчуци на столицата.

Китай съобщи днес за 49 нови случая на коронавируса в цялата страна.

От тях 36 са в Пекин, където за последните дни са регистрирани 79 новозаразени.

При 10 от другите случаи вирусът е бил донесен от чужбина, а три случая са установени в провинция Хъбей.

Националната здравна комисия заяви, че 177 души се лекуват от Covid-19, а 115 са в изолация и са наблюдавани за проявяване на признаци на болестта или са дали положителни проби, без да проявяват симптоми.

Потвърдените случаи на коронавирус в Китай са общо 83 181, а смъртните случаи - 4634.

Новите случаи на коронавирус през уикенда са най-големият дневен брой заразявания от два месеца в Китай. 

Това накара властите временно да спрат възобновяването на някои учебни занятия и да отменят разхлабването на някои мерки за социална изолация.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус