Пазарът на депутати щял да се замени с пазаруване на цели парламентарни групи

Из кулоарите витаят слухове за предстоящо разцепление на ГЕРБ

Пазарът на депутати щял да се замени с пазаруване на цели парламентарни групи

ГЕРБ, които се явяват единствена опозиция в парламента, обвиниха управляващите БСП, ДПС и "Атака", че с предвидената в новия правилник възможност за създаване на нови парламентарни групи искат да подпомогнат роенето на партиите. Пленарното заседание в сряда премина в бурни пререкания по тази тема.

В предишното Народно събрание (НС), когато бяха управляващи, ГЕРБ забраниха на независими депутати, напуснали или изгонени от групите си, за създават нови парламентарни групи или да се присъединяват към съществуващи, както и да членуват в комисии. Мярката бе насочена срещу т.нар. парламентарно номадство, което бе широко застъпена практика до 2009 г.

 

Временната комисия за промени в правилника на НС, в която ГЕРБ отказаха да участват, преди ден изненадващо подкрепи предложението на Христо Бисеров от ДПС тази забрана да отпадне.

Председателят на НС Михаил Миков заяви в сряда, че не може чрез правилника да се ограничава свободният мандат на народните представители. Твърдението му обаче противоречи на друго предложение в правилника - статутът на "независим депутат“ да изчезне и напусналите парламентарните си групи да се наричат "нечленуващи в парламентарна група“, което ограничава "свободния мандат".


Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че новите управляващи се връщат към порочни практики от 40-то Народно събрание на роене на парламентарните групи. Според него не е логично депутатите да не могат да се присъединяват към съществуваща парламентарна група, а да могат да направят нова. Той попита на какъв принцип ще се обединяват и предположи, че "някой иска да си напазарува цели парламентарни групи".


"Представете си хипотезата, в която 10 народни представители от "Атака" напускат, създават нова група, техният вожд ги заклеймява, че те подкрепят тройната коалиция", заяви Цветомир Михов от ГЕРБ.

"Да, ще имат възможност депутати например от ГЕРБ, които не желаят повече да участват в тази формация да го направят честно, почтено и без финансови стимули", отвърна му Мая Манолова, зам.-председател на НС от БСП.

По неофициална информация от ГЕРБ, в партията се опасяват, че опитите за разцепление на групи този път ще са насочени към тях. "Ще се опитат да напазаруват 10 депутати от нас и така да си осигурят мандата за пълни четири години“, твърдят от опозицията.

Социалисти споделят, че вече имало народни представители, които не искали да бъдат в ГЕРБ. "Все още ги е страх“, коментираха от Коалиция за България, но отричат да се опитват да цепят групата на Борисов. "До месеци ще имат първите си отцепници – те не могат да съществуват в опозиция“, не скриват надеждата си червените.


От трибуната на парламента Мая Манолова припомни, че в миналия парламент са се съгласили да се сложи точка на парламентарното номадство дори с цената на текстове в правилника, които са на ръба на конституцията, за да има ясни правила за движението на независимите депутати.

"На практика обаче ръководството на ГЕРБ си изработи полулегален механизъм да си осигурява мнозинство с покупко-продажба на депутати с държавни средства“, каза тя по повод масовото деклариране на принадлежност към ГЕРБ от страна на народни представители, напуснали РЗС и "Атака". Те преливаха и субсидията си към бившите управляващи, като съмненията бяха, че част от парите си остават за тях.

Манолова допълни, че според правилника ще има възможност да се създават нови парламентарни групи, но това няма да става срещу пари. По думите ѝ няма да има пазар на депутати. "Внесли сме промените, за да бъде затворена завинаги този парламентарна сергия", каза Манолова.

Ако се одобрят промените в Закона за политическите партии, внесен от левицата, субсидията, полагаща се на партията или коалицията за даден депутат, няма да може да го следва, ако той напусне групата си.


Според председателя на ДПС Лютви Местан този текст поставя големия въпрос за политическия морал. Всеки, който ще се прави на съдник от тази висока трибуна по тази тема, трябва да декларира дали е съучастник в престъплението кражба на държавна субсидия, която се полага на друга политическа сила, каза Местан и декларира, че неговата парламентарна група не е откраднала нито една стотинка от друга партия, защото не е приемала заявление от депутат, напуснал друга парламентарна група.

Местан посочи обаче, че през миналия мандат от субсидията на ДПС са откраднати 800 000 лева, които са пренасочени към друга парламентарна партия, чието име не спомена.


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от държавната субсидия, която е получила неговата партия, са дали 1.2 млн. лева за Фонда за лечение на деца, един милион лева за село Бисер и още толкова за преодоляване на последствията от земетресението в Перник. Това, според него, е национално отговорно поведение на политическа партия.

В лично обяснение след изказването на Цветанов Мая Манолова каза, че всъщност това не са пари на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, а на българските данъкоплатци. Вие реално им връщате техните пари, каза тя.


От правилника отпадна обявеният от Конституционния съд за противоречащ на основния закон текст, който ограничаваше правата на кадри на ДС да заемат ръководни длъжности в НС. Според Цветан Цветанов заличаването на този текст показва, че настоящите управляващи искат да възродят ДС. Четин Казак(ДПС) и Мая Манолова контрираха, че този текст нарушава конституцията и това вече е констатирано от КС.


Депутатите дебатираха и дали да има текстове в правилника, свързани с гласуването с чужди карти след като има биометрична система за гласуване. Според Цецка Цачева тези текстове трябва да отпаднат, защото оставането им в правилника би означавало, че мнозинството няма нагласа да ползва системата за гласуване с биометрични данни.

Лютви Местан призова санкциите да останат, защото дори и с биометрични данни може да има гласуване с чужда карта, макар и по-трудно.

Гласуването по спорните текстове в правилника тепърва предстои.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?