Пазарът на имоти – хаос и застой

Пазарът на имоти – хаос и застой

Пазарът на имоти у нас е почти блокиран заради световната финансова криза, а ограниченият брой сделки се сключват в условия на "ценови хаос". Това казаха участници в конференцията BalReact, посветена на ефектите от финансовата криза върху сектора.

На пазара има стотици хиляди непродадени апартаменти, като само в София техният брой е 115 хил., каза Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти, цитирана от Инвестор.бг. Според нея значителна част от тези имоти са обявени на “нереални“ цени. Има голяма разлика между офертните цени на жилищата и тези, на които продавачите са готови да купят.

"За София тази разлика е 12 хил. евро. В това отношение има хаос", коментира тя.

Времето на бурен растеж в сектора на търговията с имоти свърши и през кризата ще преминат само онези инвеститори, които успеят да се пригодят към новите условия- нормализиране на печалбата, завишени изисквания към качеството и водеща позиция на купувачите, казаха експерти.

Според Божидар Нейчев от “ПрайсУотърхаус Купърс“ положителните ефекти от кризата ще се изразят в намаляването на нормата на печалбата не само в сектора недвижими имоти, но и във всички сегменти на икономиката.

Валери Левиев от "Елта консулт" отбеляза, че в условията на криза основните купувачи на пазара на недвижими имоти ще са частните и рисковите инвеститори, които разполагат с налични средства, а значението на българските инвеститори в сектора все повече ще нараства. Левиев посочи, че за миналата година има ръст от 37 на сто на инвестициите, направени от българските компании.

Според Петър Диков, главен архитект на София, рисковите играчи в периода на криза ще са много по-малко за разлика от преди близо седем - осем години, когато по думите на Диков се е работило по системата на "късите пари".

Левиев прогнозира, че от средата на тази година ще се намерят нови равновесни нива, от които пазарът да стартира, доколкото очаквания на купувачите и продавачите ще трябва да намерят баланс вероятно на по-ниски нива от сегашните.

Левиев прогнозира, че ще се запази интересът към индустриалните площи, ще продължи търсенето на жилища, офиси и търговски площи. Като цяло първокачествените продукти ще имат по-голям пазарен успех, отбеляза Левиев.

Спад на разрешителните за строеж с 34%

Застоят на имотния пазар беше отчетен и от официалната статистика.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през четвърто тримесечие на 2008 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 452 жилищни сгради с 12 881 жилища в тях и с 1.74 млн. кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 100 административни сгради/офиси и на 1 530 други сгради с 1.27 млн. кв.м РЗП.

В сравнение със същия период на 2007 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са с 15 на сто по-малко, а жилищата в тях - с 33.6%. Намаление е регистрирано и при административните сгради - с 31.0%, и при другите видове сгради - с близо 5%.

Спрямо предходното тримесечие на 2008 г. броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намалява с 10.6%, жилищата в тях - с 2.3%, но същевременно общата им застроена площ се увеличава с 5.9%.

Споделяне

Още от Имоти