Пазарът на имоти стигна дъното, вече се чака раздвижване

Пазарът на имоти стигна дъното, вече се чака раздвижване

Имотни експерти прогнозираха в края на април, че пазарът на жилища ще достигне дъното в средата на годината, но изглежда това вече се е случило, тъй като цените им не са се променили през последните месеци и секторът дава признаци на съживяване. Това коментираха строителни предприемачи и търговци на имоти на пресконференция в четвъртък, в която участваха представители на Българската предприемаческа камара в строителството и на Националното сдружение за недвижими имоти.

"Добрата новина е, че през последните два месеца не се забелязва понижение на цените. Купувачите постепенно се завръщат на пазарa, а недоверието намалява“, каза Лъчезар Искров, председател на сдружението. По думите му от значение е и това, че България не е фатално зависима от ипотечния пазар заради ниско ниво на кредитиране и високия дял на собственост на жилища у нас - над 90%.

Според експертите задържането на ценовите нива през април и май, както и появата на активно търсене от страна на купувачи с пари в брой, се считат за първите признаци на съживяване. По думите им е достигнат психологическият минимум, при който хората са готови да купуват.

Експертите не се ангажираха с конкретни стойности къде е дъното на цените, но добавиха, че е достигната себестойността на имотите и ако цените продължат да падат под нея, това би станало за сметка на качеството на строителството.

Според Страхил Иванов от агенция "Явлена" ще има корекция надолу на цените само на надценените имоти, а не на пазара като цяло и това ще бъде "нисък процент".

Броят на играчите в сектора е намалял със 75 процента от началото на кризата до днес, каза още Пехливанов. По думите му това е помогнало за запазването на баланса - по-малкият обем сделки се компенсира от значително намалялото строителство.

Браншът не пропусна да поиска подкрепа от държавата. Той предложи да се създаде система от мерки за създаване на държавни или общински фондове за частично гарантиране на кредитите на различни целеви групи, данъчни отстъпки и т.н.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?