Пазарът на имоти в България и Румъния доближава точката на насищане

Пазарът на имоти в България и Румъния доближава точката на насищане

Пазарът на жилищни имоти в България скоро може да достигне своята точка на насищане, а румънският остава по-скъпият вариант, пише в сравнителна статия за сектора в двете страни румънското издание “The Diplomat Bucharest”, цитирано от сайта Инвестор. бг.

Някои от районите на юг от Дунав вече са свръхзастроени, смята Тахи Али, управляващ директор на агенциите за недвижими имоти Bulgaria Revealed и Romania Revealed.

Според него покупката на имот в Слънчев бряг се е оказала катастрофална за някои инвеститори, които са сключили сделки по-късно. „Те се борят да постигнат прилична доходност от наеми, защото има свръхпредлагане“, казва той.

Според строителния предприемач Willbrook Management районите с най-добри инвестиционни възможности в двете страни са техните крайбрежия и столици, но в Румъния цените остават по-високи.

„Във Варна може да се купи двустаен апартамент от 75 кв. м за 45 хил. евро, докато в Констанца същият имот ще струва 58 хил. евро“, твърди директорът на компанията Даяна Воичу.

„Ако става въпрос за закупуване, пазарът на имоти в България е по-привлекателен, но печалбите в Румъния са по-добри в сравнение с други държави от Централна и Източна Европа“, добавя тя.

Пазарите на офис площи и в двете страни се разрастват, се казва в статията. Най-голямата сделка в сегмента в България беше покупката на Бизнес парк София за 180 млн. евро. В Румъния съизмерима е сделката на австрийския инвестиционен фонд Immoeast, който купи търговския комплекс Polus Center в Клуж за 210 млн. евро от Trigranit.

За разлика от румънските компании, които по-често наемат офис площи, българските предпочитат да купят, коментира изданието. Предлагането на офиси за продажба в Румъния все още е ограничено и много бързо се абсорбира, казва Силвиана Бадеа, брокер в Colliers Romania.

Търговските площи са в подем в България, където през 2006 г. отвориха 4 мола, три от които в София. Имена, вече навлезли в Румъния, като Marks & Spencer, Carrefour, Ikea и Zara имат сериозни намерения към България, сочи информация на Landmark Property Bulgaria.

За разлика от Букурещ, който се разраства на север, българските предприемачи търсят земя навсякъде около столицата. Близостта на Витоша привлече и редица жилищни проекти в южните покрайнини на столицата.

Средната цена за квадратен метър в София варира от 650-850 евро за долния ценови сегмент до 1 200 – 1 800 евро за по-луксозни имоти, обобщава изданието. Според статията 70 на сто от имотите у нас се закупуват на зелено от чужденци от Великобритания, Ирландия и скандинавските страни.

В Букурещ цените на луксозните имоти са подобни. Жилищата за т. нар. „средна класа“ се продават между 1 000 и 1 500 евро за квадрат, като достигат 1 850 евро с включен ДДС, сочат данни на подразделението за жилищни имоти на Colliers Romania.

Споделяне

Още от Имоти