Пазарът на имоти в Европа и Америка ще остане в криза и през 2013 г.

Пазарът на имоти в Европа и Америка ще остане в криза и през 2013 г.

Пазарът на недвижими имоти в Европа и Америка ще остане в криза и през 2013 г. Това прогнозира Флавио Гонсага Нунес от Бразилия, който е новият президент на Международната федерация по недвижими имоти (FIABCI). Той е у нас за участие в общото годишно събрание на Сдружение ФИАБЦИ-България.

България има големи предимства като туристическа дестинация - с много минерални извори, ски и спа курорти, както и развита игрална индустрия, смята Нунес.

В Европа, както и в САЩ, има проблем с ликвидността на имотите и с финансирането на сделките заради икономическата криза, обясни експертът. При новите играчи в бизнеса с недвижими имоти като Китай, например, също се наблюдава спад в търсенето, посочи Нунес.

Ако има свободни финанси и сега могат да се сключат добри сделки, защото цените на имотите, по думите му, в цял свят са "пресирани". В Бразилия всеки инвеститор е добре дошъл, макар че в някои области като телекомуникациите и покупката на земя има ограничения за чужденците, посочи Нунес. Ограниченията може да са в размера на парцела и в целта на инвестицията - предпочита се тя да е в селското стопанство или за развитие на селищата. Общините в Бразилия сами определят какъв процент от земята може да бъде продадена на чужденец - и ако е надхвърлен определеният лимит, продажбата може да бъде отказана, посочи Нунес.

Правилата за строеж по бреговата ивица на Атлантическия океан са много специфични. В Бразилия крайбрежната зона е точно 33 метра от самия бряг. Ако чужденец поиска да купи парцел с инвестиционна цел в тази зона ще е нужно специално разрешение на президента на страната, поясни Нунес. Ако човек обаче реши да си купи само апартамент или друг ваканционен имот, то ограничения няма, добави Нунес.

Бразилия разполага с огромна брeгова ивица - дълга над пет хиляди километра. В урбанизираните райони и най-вече в големите градове цената на квадратен метър жилищна площ по бреговата ивица няма е да е по-ниска от 5000 щатски долара, посочи Нунес.

Споделяне

Още от Имоти