Пазарът на професионалното управление на сгради надхвърли 4 млрд. лв.

Увеличава се интересът към поддържането на техническите съоръжения

Пазарът на професионалното управление на сгради надхвърли 4 млрд. лв.

Пазарът на професионално управление на сгради, т.нар. фасилити мениджмънт, е нараснал на над 4 млрд. лв. у нас. Това сочат данните на Realityconsult представени по време на Деветата международна фасилити мениджмънт конференция, която се провежда в София.

Фасилити мениджмънтът у нас се използва най-вече в бизнес сгради, като целта е да се подобри работната среда. Приблизително 1.7 млн. кв.м офисни площи и 0.8 млн. кв.м търговски площи ползват услугата. Това сочат данните на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БФМА).

Голяма част от компаниите, които използват професионално управление за поддръжка на сградите, изискват увеличение на качеството на предоставяната услуга, намаляване на оперативните разходи и времето за извършване на отделните услуги, сочи проучване на БФМА.

Фасилити мениджмънтът (ФМ) може да бъде разделен условно на три вида -  технически, инфраструктурен и търговски. Първият предполага извършване на дейности като обслужване, наблюдение и поддръжка на технически съоръжения, както и техническа спешна помощ.

Инфраструктурният ФМ предлага почистване и поддръжка на обекта, озеленяване, сигурност и управление на отпадъците.

Третият вид услуга се фокусира върху планиране и контролиране на разходите, гаранционен мениджмънт и управление на доставките.

Една от големите цели на ФМ организациите е потребителите да се възползват от целия спектър на предлаганите услуги, за оптимизиране на работната среда, както и подобряване качеството им.

Най-популярната фасилити услуга остава почистването, която се използва от над 90 % от фирмите. Засилва се обаче ползването на външни услуги за техническа поддръжка, включващи най-общо периодична профилактика, поддръжка и аварийни ремонти на всички системи и инсталации в сградите, като електрически инсталации, отоплителни, климатични и вентилационни системи и други.

Чрез планиране на редовна профилактика и енергиен мениджмънт могат да се избегнат много от аварийните ситуации, които водят до високи непредвидени разходи.

Възможностите за повишаване на енергийната ефективност чрез подмяна на инсталация за отопление по време на конференцията представи "Гео Фасилитис". С нея разходите за отопление могат да бъдат оптимизирани около десет пъти. Освен спестените средства, по този начин се намалява и замърсяването на околната среда, посочи Кирил Илиев, управител на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес