Пазарът на скрап се свил почти с една пета през 2012 г.

Пазарът на скрап се свил почти с една пета през 2012 г.

Пазарът на скрап се е свил почти с една пета през миналата година, сочат данни от изследване на Българската асоциация по рециклиране, позоваващо се на информация от Министерството на икономиката и енергетиката, Агенция "Митници“ и рециклиращите компании и предприятия в страната. Спад има както при количествата предадена за рециклиране вторични суровини, така и при цените им, което от своя страна намалило с 36 на сто кражбите на цветни и черни метали от инфраструктурните предприятия.

 

Общо през 2012 г. са изкупени 1 711 608 т скрап на обща цена от 1.964 млрд. лв. Това е спад от 384 692 т, докато година по-рано са били реализирани 2 096 300 т за 2.17 млрд. лв. Спадът в оборотите е 206 млн. лв.

 

Освен при изкупуването на мед и автомобилни акумулатори, където има ръст в изкупуването, при всички други отпадъци има спад. Най-голямо е намалението при цветните метали месинг, цинг и олово – 55%, следвани от алуминия – свиване от 23.5 процента, и при черните метали стомана и чугун, където предадените за преработка количествата са намалели с около 19%.

 

При медта се наблюдава увеличение на реализираната суровината с около 40% през 2012 г., лек ръст от 6 процента е отбелязан през 2012 г. при автомобилните акумулатори. Там данните сочат, че повишението на реализираната суровина е в размер на 6% през 2012 г. и нивата достигат до 26 878, докато през 2011 г. са били на 25 300 тона.

 

Общата тенденция е спад на обемите на реализираните суровини по всички показатели - внос, износ, потребление в страната, както и добито в страната, сочат данните на асоциацията. Според нея основна причина за негативния тренд е стресът в бранша след влизането в сила през миналата година на новите рестриктивни изисквания в Закона за управление на отпадъците. Думата си казва и дисциплинирането на компаниите, опериращи с черни и цветни метали и процесът на изсветляване на сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?