Пазарът на жилища се раздвижва, но с цени рязко надолу

Първото тримесечие на 2010 г. е било сравнително успешно за имотния пазар в България, като средната активност на пазара е с около 40% по-висока спрямо същия период на миналата година, който бе най-тежък за сектора. Това се казва в анализ за сектора на агенцията "Бългериън пропъртис", публикуван в четвъртък.

Продажбите на имоти през януари и февруари 2010 г. се задържаха на нива от второто полугодие на 2009 г. Месец март обаче донесе по-голяма активност на пазара и сделките отбелязаха рекорден брой от началото на кризата и ръст от 50% спрямо средномесечните нива за последните 10 месеца. Оживлението през март беше основно за имоти в страната, където на места до този момент пазарът беше почти нулев. Сделки се сключват или с луксозни имоти, чийто цени са паднали сериозно или с много евтини имоти – например апартаменти по морето за 25-30 хил. евро.

Активността на пазара за градски имоти в София и Варна обаче остава непроменена спрямо последната половин година и цените на имотите на база реално сключени сделки остават непроменени.
В София

Намалението на цените в София е много по-малко на фона на повечето населени места в България – 23% спад в цените за 2009 спрямо 2008 г. за София при 36% среден спад за страната по данни на "Бългериън пропъртис".

През януари апартаменти в столицата се продаваха на средна цена 980 евро на кв.м., която е равна на средната цена от последното тримесечие на 2009 г. През февруари – средната цена на кв.м. е 1220 евро (купуваха се предимно луксозни имоти), а през март средната цена на продадените имоти спадна до 940 евро на кв.м.

Има ръст в сключените сделки за наеми в София от началото на годината с около 30% спрямо последното тримесечие на 2009 г., но сделките се сключват на 30% по-ниски цени.

Ваканционни имоти

Най-пострадал от кризата е именно сегментът на ваканционните имоти – с най-драстичен спад на цените (понякога с над 50%) и в пъти намаляло търсене. Съдбата на построените, но непродадени, имоти ще бъде решена през тази и следващата година, като най-вероятно ще бъдат разпродадени на цени доста под себестойността им, а техните собственици/предприемачи ще се наложи да преглътнат немалки загуби, пише в анализа.

За това говори и тенденцията от началото на годината на значително намаление на офертните цени от страна на строители и продавачи на ваканционни имоти в морските и ски курортите.

Макар, че цените на ваканционните имоти вече са доста атрактивни, кандидат-купувачите са доста взискателни и имат дълъг списък от изисквания - започвайки с изключително изгодна цена (около 300 - 500 евро/м2), добра локация, добро качество, наличие на добро управление и поддръжка на сградата, възможности за организирано отдаване под наем и генериране на приход от инвестицията.

Липсват всякаква продажби "на зелено", като кандидат-купувачи няма дори за имоти, оферирани на изключително ниски цени.

Множество строителни проекти са замразени в съвсем начална фаза поради липса на финансиране и пренасищане на пазара. Още повече са проектите с парцел и строително разрешение, които са стопирани. Все повече такива проекти се оферират на пазара, но кандидат-инвеститори липсват и за тях поради лошите перспективи пред новото строителство.

Кой купува?

Доминиращите купувачи на имотния пазар от началото на годината са българи и руснаци. Докато през януари активни бяха и гръцките купувачи, през февруари и март те не присъстват на пазара на имоти в България.

Българи са купувачите на 20% от реализираните сделки на "Бългериън пропъртис". Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, както и селски къщи на изгодни цени в страната.

Руските клиенти съставляват най-голям дял от чуждестранните купувачи за първите 3 месеца на 2010 г. – 20%. Те вземат основно апартаменти в морските и ски курортите.

Британците тази година са 15% от чуждестранните купувачи, като техният интерес е съсредоточен основно към селски имоти на ниски цени.
Останалите чуждестранни купувачи са от много различни националности. През тази година на българския имотен пазар присъстват представители на много страни – както съседните, така и от далечни дестинации като Канада, Австралия, САЩ и др., като предпочитанията им са насочени основно към евтини и изгодни имоти.

Споделяне

Още от Имоти