Пазарът на жилища в Източна Европа заплашен от срив

Пазарът на жилища в Източна Европа заплашен от срив

Цените на жилищата в някои пренагрети пазари в Европа започнаха рязко да падат, повтаряйки началната фаза на срива на пазара на високорискови ипотечни кредити в САЩ, пише британският вестник „Дейли Телеграф” в броя си от понеделник, цитиран от Инвестор.бг.

В Ирландия се регистрира спад на цените на имотите за четвърти пореден месец, защото по-високите лихви в еврозоната започват да се отразяват по-сериозно на пазара, а спекулативният балон в балтийските страни се спука, се казва в статията, посветена на състоянието на имотния пазар в Европа.

Цените на жилищата във и около латвийската столица Рига паднаха с 3.5% през юни след спад от 1% през май. В началото на тази година апартаментите в стария град се оказаха по-скъпи от тези в Берлин заради наплив от спекулативни сделки, голяма част от които с ипотеки в евро, швейцарски франкове или йени, които биха могли да се окажат катастрофални, ако валутата на Латвия внезапно се обезцени – което е напълно възможно да се случи предвид дефицита по текущата сметка на страната, който скочи до 26% от БВП, пише още в „Дейли Телеграф”.

Подобно опъване на пазара до краен предел има в сектора на недвижимостите в Румъния, България, Хърватска и дори Русия, се казва още в статията. Според публикацията Danske Bank вече е предупредила, че голяма част от Източна Европа е надута от „чудовищен балон“, който напомня условията в Източна Азия малко преди да дойде кризата от 1997 г.

В Ирландия цените на жилищата паднаха с 2.6% за първите шест месеца на годината, като в Дъблин е отчетен спад от 3.3%. Забавянето бързо се разпростира и в строителството. Регистрациите на жилища са намалели с 34% през първото полугодие, а около 15% от домовете са празни, сочат статистически данни от преброяването в Ирландия.

„Високите нива на задлъжнялост на домакинствата в големи части на Европа са направили региона уязвим спрямо затягане на кредитните условия“, смята Жан-Мишел Сис, икономист в рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Нивата на задлъжнялост са над 100% от БВП в Ирландия, Великобритания, Испания, Холандия и Дания.

„Местните агенции за недвижими имоти в Испания отчитат спад на цените на тримесечна база в Мадрид и няколко други провинции. Цените на имотите във Франция паднаха с 1.5% през юли, въпреки че към момента са задържаха на 5% годишен ръст. Тенденцията за повишаване на цените може да се обърне и да стане отрицателна през второто полугодие“, прогнозира Сикс.

„Повишенията на лихвените проценти искат своя дан от приходите, вече обременени от нарастващата задлъжнялост на домакинствата“, коментира той. Европейската централна банка удвои лихвата от 2% през декември 2005 г. до 4%.

Споделяне

Още от Имоти