Пазарджик не се отказва от лъвчетата Терез и Масуд

Специалисти: Животните имат нужда от помощ, каквато в България не може да им бъде оказана

Терез и Масуд, сн. БГНЕС

Въпреки поетия категоричен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за двете малки лъвчета Масуд и Терез да бъдат положени най-добрите и адекватни грижи и те да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, в момента продължава да се подготвя активно задържане на лъвчетата в България и прехвърлянето им в Пазарджик, стана ясно в понеделник. 

Пазарджик няма да се откаже от малките лъвчета, обяви кметът на града Тодор Попов, цитиран от бТВ. По думите му той е готов да поема риск с отглеждането на двете животни, които не са в добро здраве. Попов смята, че в града можели да се справят с това, въпреки предупрежденията от страна на организация "Четири лапи", според която животът на двете големи котки ще бъде силно застрашен.

В петък Общинският съвет в Разград гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски спасителен център.  Затова и във вторник граждани ще протестират пред Министерския съвет в 12 часа. Същевременно петиция, подписана до момента от над 40 000 души, настоява за заминаването на двете големи котки в спасителен център. Настояването на гражданите е премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Нено Димов да изпълнят първоначалния си ангажимент. Преди месец на среща с организация "Четири лапи" те обещаха двете животни да отидат в спасителен център, като дори екоминистерството обви, че ако се наложи, ще конфискува лъвчетата. 

От 5 месеца Терез и Масуд са в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград, който е без разрешително от години. При раждането животните не са били отделени от другите големи котки, които подплашени от заря в града са стъпкали бебетата. Заради това Терез и Масуд не можеха да се хранят сами, а доброволци спасиха живота им. Преди 3 месеца кметът на града Валентин Василев сключи споразумение с международната организация "Четири лапи" да помогнат за намирането на нов дом на общо 5 лъва, защото в Разград нямат условия за тях.

Ветеринарят в пазарджишкия зоопарк: Нямам опит в отглеждането на лъвове

Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик поиска малките да отидат в градския зоопарк и Общинският съвет в Разград одобри идеята. В кампанията по изпращането на животните в Пазарджик активно се включи и вестник "Телеграф", чийто издател е скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски.

В понеделник кметът на Пазарджик обясни, че е готов е да наеме специалист, който да се грижи за животните.

Служителите в зоопрака са изпразнили клетка на маймуни, тя е отоплена и в готовност да приюти двете лъвчета, казва още той, цитиран от бТВ. До месец и половина трябва да са готови и новите клетки, които зоопаркът приготвя за двете животни. Те ще се намират непосредствено до клетките на двата тигъра.

Ветеринарният лекар на зоопарка Паун Лазаров обаче признава,че няма опит в отглеждането на лъвчета. Затова в Пазарджик отново се надяват "Четири лапи", които спасиха лъвчетата и настояват да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, да продължат да се грижат за тях.

Германски специалист констатира лошото здравословно състояние на животните

От неправителствената организация обаче обясняват, че състоянието на двете лъвчета продължава да е нестабилно и повод за сериозни тревоги. "При пълен преглед, извършен на 27 януари, беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение на проблема от тесни специалисти, а при липса на подобрение – и с извършване на операция", се казва в позиция на "Четири лапи".

Прегледът на двете лъвчета е извършен от д-р Марк Йолкел, който пристига за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни "Лайбниц" и от специалистите от Централна ветеринарна клиника в София, която е и с най-голям опит при лечението на големи котки в България.

Фондация "Четири лапи" е готова да приеме лъвчетата в своя спасителен център Фелида в Холандия и да осигури висококвалифицирана медицинска помощ за тях именно заради специфичните им нужди.

Организацията съобщава още, че здравословните проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора. "На първо място е фактът, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко", смятат от "Четири лапи". 

"Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче, тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен. Виждаме това при настоящето състояние на Терез", казват още от организацията.

Четири лапи: В Пазарджик няма необходимите условия за отглеждането им

Освен това заключението на "Четири лапи"  е, че в Пазарджик на практика няма условия за отглеждане на големи котки според съвременните стандарти. "Зоологическата градина" представлява клетки в гората. Те са с достатъчно голяма площ, но са поставени така, че животните нямат никаква възможност за уединение. Това е абсолютно задължително за тях, защото постоянното натоварване, на което са изложени от посетителите, е равно на тормоз, когато те нямат възможност да се скрият. Концепцията за "зоологическата градина" е правена на парче - без съобразяване със специфичните нужди на всички отделни видове животни и симбиозата между тях. Зоопаркът не разполага с опитни и обучени специалисти гледачи - абсолютно задължително условие за отглеждането на животни в състоянието на Терез и Масуд. В града няма ветеринарни лекари и клиники, които имат достатъчен опит с диви животни, а още по-малко с такива, които имат специфични нужди", сочи заключение на организацията. 

Тя допълва, че в спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия се строят специални помещения и външни заграждения, съобразени с нуждите на всяко едно конкретно животно. "Така за посрещането на Терез и Масуд се приготвя техния специфичен временен дом - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв. м с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Когато времето навън позволи, ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м., което също ще бъде съответно средово обогатено спрямо нуждите им. На животните ще се даде време да се адаптират към новата среда - около 14 дни, като през това време ще бъдат наблюдавани постоянно, тъй като е известно, че заради проблемите им в най-ранна възраст са предразположени към заболявания. Предвижда се още един пълен медицински преглед като здравословното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите в Института "Лайбниц" в Берлин, с които Фондация "Четири лапи" си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа", се казва още в становището на организацията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България