Пазарджик забрани бурките

При първо нарушение глобата е 300 лева, за следващо - 1000 лева

Пазарджик забрани бурките
Пазарджик стана първият град в България, който забрани носенето на обществени места на бурки, никаби и всякакви други облекла и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му.
 
Промяната в общинската наредба за обществения ред бе гласувана от 41 общински съветници, като 39 от тях я подкрепиха, а само двама гласуваха против – представителите на "Евророма”.
 
В началото на заседанието кметът Тодор Попов оттегли своето предложение за въвеждане на забраната само в обществените и държавните институции, като по този начин за обсъждане и гласуване остана само по-строгия проект, внесен от ВМРО.
 
С него се забранява носенето на облекло, което покрива лицето, на всички обществени места, включително паркове, градинки, училища и в градския транспорт.
 
Изключения ще се правят при заболяване и когато носенето на подобно облекло се налага по професионални причини, както и при спортни и развлекателни прояви. Забраната не се отнася за личните домове на гражданите и за молитвените домове.
 
Общинските съветници приеха при нарушение на забраната санкцията да е 300 лв, а за повторно и всяко следващо нарушение - 1000 лв.
 
"По време на обсъждането съветниците се обединиха и около мнението, че с тази промяна в наредбата дават ясен сигнал, че няма да наблюдават безучастно случващото се на територията на община Пазарджик и че чрез нея изразяват своето обществено отношение по важни въпроси", съобщи агенция "Фокус". 
 
По-рано този месец и главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за забрана за носене на бурки на публични места и най-вече в учебните заведения. 
 
Според Цацаров Законът за вероизповеданията се нуждае от "доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности", като трябва да има баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.   
 
Патриотичният фронт внесе и законопроект за забрана носенето на обществени места на бурки, аксесоари и дрехи, прикриващи частично или напълно лицето.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България