Пазарите на живи птици у нас забранени заради H5N1 в Унгария

Пазарите на живи птици у нас забранени заради H5N1 в Унгария

Пазарите на живи птици в цялата страна са забранени със заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, съобщиха в понеделник от агроведомството. Ограничението е заради констатиран в Унгария вирус на птичия грип от смъртоносния за хората щам H5N1.

Заразата бе открита в птицеферма в южната част на Унгария, където вече са унищожени 3 хиляди гъски и е обособена 3-километрова карантинна зона около стопанството.

Миналата седмица Русия, Македония и Украйна забраниха вноса на птици от Унгария.

Сега България предприема мерки срещу опасността заболяването да проникне у нас. Освен забраната на живите пазари на птици в цялата страна, земеделското министерство е наредило в областите  Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Бургас птиците да се отглеждат само в закрити помещения.

Върху птицевъдните обекти ще се извършва постоянен ветеринарен контрол. Периодични прегледи ще се извършват върху домашни и диви птици. Личният багаж на пътниците от трети страни  ще се проверява за наличие на нетермично обработени птичи продукти. Ако такива бъдат открити, ще се конфискуват.

Заповедта на Кабил разпорежда незабавно да се сигнализира при случай на повишена смъртност на птици и при откриване на трупове на диви прелетни птици. От съюза на ловците и риболовците ще организират претърсване за трупове на прелетни, диви и водоплаващи птици и при откриване на такива, незабавно да сигнализират до ветеринарните служби.

По данни на Европейската комисия последният случай на птичи грип в ЕС е бил регистриран през август миналата година в зоопарка в Дрезден.

Междувременно в Япония бе потвърдено трето огнище на H5 в страната. Вирусът е бил открит в птицеферма в западната префектура Окаяма, съобщи Министерството на земеделието, горите и риболова.

От петък насам са умрели 39 от общо 12-те хиляди птици в стопанството. 

За три години опасният щам H5N1 причини смъртта на най-малко 164 души по света.  

Споделяне

Още от България