Пазарите потънаха заради страховете за глобалния ръст

Германските и британските книжа са на 7-месечно дъно

Пазарите потънаха заради страховете за глобалния ръст

Акциите, петролните фючърси и валутите на развиващите се пазари потънаха в четвъртък заради неяснотата около евентуално предстоящо увеличение на основната лихва в САЩ, след като протоколът от последното заседание на Федералния резерв загатва за безпокойство за здравето на световната икономика.

Книжата в Азия удариха 2-годишно дъно, германските акции продължиха падането, отправяйки се към най-лошия си месец за последните около 3 години, а на британските борси книжата се сринаха до най-ниското си ниво от януари насам, предаде Ройтерс.

Натискът върху валутите на развиващите се пазари се засили заради опасенията за растежа в Китай, както и в САЩ. Турската лира се понижи до рекордно ниско ниво, докосвайки 3 лири за долар. В същото време валутата на Казахстан – тенге, загуби 23% от стойността си, след като официалните власти в бившата съветска република премахнаха контрола върху валутата и тя премина към плаващ курс.

FTSEurofirst 300 – индексът на водещите 300 европейски акции, и германският бенчмарк DAX30 заличиха по 0.6% от стойността си. Поредната загуба свали DAX до най-ниското му ниво от януари насам, а от началото на август измерителят е изтрил 6%. Британският индекс на сините чипове FTSE 100, който беше сериозно натиснат от акциите на добивните и енергийни компании, загуби 0.5% до 6375 пункта. FTSE също се понижи до 7-месечно дъно.

В Азия индексът MSCI, без включените японски книжа, се срина с 1.6% до най-ниското ниво за последните 2 години. Бенчмаркът се понижи за пети пореден ден, с което регистрира най-дългата серия от поредни загуби от началото на 2015 г. Японският Nikkei 225 се понижи с 0.9%.

Страховете на инвеститорите са, че забавянето на растежа в Китай, който дърпа световната икономика от началото на световната финансова криза през 2008 г., ще се отрази на апетита към рискови активи. Стоките и развиващите се пазари са сред най-засегнатите от спада на търсенето в Китай.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?