Пазарите в шах от неочаквания развой на вота в САЩ

Не се сбъднаха прогнозите на инвеститорите за сигурна победа на Байдън

Пазарите в шах от неочаквания развой на вота в САЩ

Фондовите борси изпаднаха в объркване и смут от неочаквания развой на изборите в САЩ, след като стана ясно, че прогнозите не се сбъдват. Представянето на републиканците и техния кандидат Доналд Тръмп се оказа много по-силно, отколкото социологическите изследвания и пазарните анализатори предполагаха.

Несигурността за изборния резултат принуди инвеститорите да се оттеглят на по-сигурна територия и до този момент не се забелязват резки движения на индексите

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че играчите на фондовия пазар са се обърнали към доказани във времето инструменти, в резултат на което влагат пари в акциите на технологични компании на фона на неяснотата около изборните резултати. Те разчитат на повишението на котировките на технологичните компании, на поевтиняването на валутите на страни с нововъзникващи пазари и на държавните облигации, посочва изданието.

През последните седмици мнозина на "Уолстрийт" предполагаха, че кандидатът на демократите Джо Байдън ще победи, а Демократическата партия ще получи мнозинство и в двете камари на Конгреса, което ще осигури бързо приемане на пакет мерки за стимулиране на икономиката, припомня бизнес всекидневникът.

"Съществуваше твърда увереност, че в нощта след изборите ще стане очевидна силната победа на демократите. Сега става ясно, че няма да видим това, на което разчитахме. Искам да изчакам ситуацията да се изясни", посочва Томас ди Галом, управляващ директор на компанията "Сийпорт глоубъл секюритиз" (Seaport Global Securities).

Лондонският FTSE започна сесията с известна волатилност, като първоначалните загуби впоследствие бяха възстановени.

Азиатските пазари затвориха на "зелена територия", но движенията в някои от тях не бяха свързани толкова директно с резултатите от изборите.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 399.75 пункта, или с 1.72%, до ниво от 23 695.23 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite записа ръст от 0.19% до 3277.44 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 0.21% до равнище от 24 886.14 пункта. Листнатите на Хонконгската борса акции на китайския технологичен гигант "Алибаба" (Alibaba) поевтиняха със 7.54%, след като Пекин блокира първичното публично предлагане на "Ант Груп", в която компанията на Джак Ма притежава 33-процентен дял.

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст в стойността до 93.884 пункта, докато японската валута се търгува при 104.94 йени за долар.

На петролните пазари цената на сорта Брент нараства с 0.55% до 39.93 долара за барел, докато тази на американския лек петрол отчита ръст от 0.42% до 37.82 долара за барел.

В изборния ден във вторник американските борси завършиха с ръстове, тъй като инвеститорите се надяваха на ясен победител от президентските избори. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията с 554.98 пункта повишение, или 2.1%, до 27 480.03 пункта. Широкият измерител S&P 500 се изкачи с 1.8% до 3369.16 пункта. Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1.9% до 11 160.57 пункта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес