Пазарите в София възобновиха дейност

Снимка: Архив

Пазарите в София отново са отворени от понеделник, 20 април. Обстановката е спокойна, съобщи БГНЕС.

На пазар "Красно село" в понеделник имаше около 30 търговци от общо над 100 обичайно. От управата на пазара се надяват до 1-2 дни броят на работещите сергии да се увеличи.

Изпълнителният директор на "Пазари Юг" Николай Попов заяви, че временното затваряне на пазарите не е оказало сериозен негативен ефект върху работата и оборотите на търговците на трите пазара, които стопанисва дружеството – пазарът на "Иван Вазов", в "Красно село" и "Борово".

Попитан дали ще има финансови облекчения за търговците, директорът на общинското дружество, посочи, че такава мярка е била приета от Столичния общински съвет. "Има въведени правила и критерии, според които ще бъдат намалявани наемите, но това ще се случва от следващата седмица. Наемът за всяка сергия е различен. Всички наематели участват на конкурс. Решението на СОС казва, че ако имат спад на оборота до 50%, намалението е с 20%, при спад над 50% - намалението ще е с 50%. Доказването ще става с извлечение от касовите си книги на базата на миналогодишния месец", обясни той и добави, че според него търговците нямат спад на оборота.

Цените на някои стоки са значително повишени, съобщава още БГНЕС. На пазар "Красно село" българските ягоди се продават на цена от 12 лв., гръцките на цена от 5 лв. за килограм, а джинджифилът е на рекордно високата цена от 25 лв. за кг.

"Живеем в пазарна икономика. Когато спадне предлагането се увеличават и цените, тъй като има търсене. Заедно с пазарите затвориха и борсите. Надявам се до ден – два ще се регулира. Категорично мога да ви кажа, че няма спекула. Просто няма достатъчно предлагане на борсите и достатъчно производство. Цената на стоките е вдигната и на самите борси", каза още Попов.

От думите на изпълнителния директор на "Пазари Юг" стана ясно, че продължават да действат досегашните мерки за дистанция между хората, дезинфекцират се ръцете на всеки влизащ посетител, като на някои от сергиите са поставени и допълнително дезинфектанти, а на хората без маски, което е много рядко, се раздават маски за еднократна употреба.

"От днес правим и четирикратно пръскане, съгласно предписанията на РЗИ", добави още директорът, и уточни, че на пазарите, стопанисвани от дружеството, не е съставен нито един акт за нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?