Пазарната каша връща бизнеса към регулираните цени на тока

Пазарната каша връща бизнеса към регулираните цени на тока

Тенденция за отлив на бизнес потребители от свободния към регулирания пазар на електроенергия се забелязва от средата на 2017 г. Така, вместо коментираната от години либерализация на енергийния пазар, се постига точно обратният ефект – дори онези, които вече са се престрашили да търсят конкурентни цени, се връщат към определяните от Комисията за енергийно и водно регулиране тарифи. От 1 юли 2017 г. досега 30 процента от излезлите към онзи момент на свободния пазар бизнес клиенти на територията на Югоизточна България, са се върнали обратно при защитените цени на тока, сочат данни на доставчика ЕВН, обявени пред журналисти в сряда.

Причините за отлива от свободния пазар на фирми, ползващи ток на ниско напрежение, са няколко, които в комбинация водят до сегашната пазарна каша, стана ясно от думите на представителите на ЕВН.

2017 година започна с рекордно високи цени на борсата за ток, комбинирани със забраната за износ на електроенергия, заради големия студ, в който редица централи, поддържащи т.н. студен резерв, не можаха да пуснат мощностите си. След това дойде докладът на Световната банка с препоръките за енергийни реформи, които да спомогнат за фактическото пълно, а не само на хартия, освобождаване на електроенергийния пазар.

Политическите сигнали обаче как точно ще стане това освобождаване са твърде разнопосочни. Енергийният регулатор говори за излизане на всички потребители – дори и битовите, на свободния пазар до края на 2021 г., енергийният министър Теменужка Петкова е по-уклончива и не иска да стряска населението.

На този фон КЕВР определи за бизнеса цени от 1 юли 2017 г., които са по-ниски от пазарните. През август АЕЦ "Козлодуй" продаде по съмнителен начин през борсата електроенергия за 100 млн. лв. Търговците на ток вдигнаха цените си, един от най-големите от тях – "Фючър енерджи" - фалира и част от неговите клиенти се върнаха на регулирания пазар. Бизнесът се закани с протест заради скъпия ток на свободния пазар, а правителството прави спешни промени в закона за енергетиката.

Така от 1 януари 2018 г. всички електроцентрали с инсталирана мощност над 5 МВ са длъжни да продават на борсата всички свои количества ток над резервираните по дългосрочни договори. Отделно за 1 юли 2018 г. са предвидени още законови промени и увеличаване на броя производители на ток, които ще бъдат принудени да търгуват на борсата.

Така в момента секторът работи в условия на форсиране на дълго забавяната либерализация на енергийния пазар, но в същото време явно регулациите на цената на тока ще продължат още дълго време, а позволената сега миграция на бизнеса ниско напрежение от свободния към контролирания от държавата пазар влошава нещата. Според Илина Стефанова, отговаряща за регулациите и опазването на околната среда в ЕВН, КЕВР трябва да даде ясни ценови сигнали за освобождаването на пазара, вместо да продължава да задържа тарифите за бита и малките фирми.

"Енергийната реформа трябва да е ясно разписана, а не да се прави в движение и да догонва проблемите", коментира Стефанова. По думите ѝ в помощ за либерализацията на пазара ще е КЕВР да предоставя верифицирана сравнителна информация за различните продукти и цени, предлагани от търговците на ток. Така клиентите на свободния пазар ще могат да се ориентират по-добре и да правят отговорен и информиран избор, вместо да се стига до ситуации като фалита на "Фючър Енерджи", изправил на нокти целия отрасъл.

През декември фирмата излезе от свободната търговия, тъй като не е имала твърди договори за закупуване на енергия, която да предостави на клиентите си, разчитайки на тъмни договорки. При това положение потребителите ѝ, съгласно закона, отиват при доставчик от последна инстанция, където обаче цените са тройно по-високи от тези на свободния пазар, защото става въпрос за извънредни доставки. Там те остават до избор на нов търговец.

След редица нормативни неуредици регулаторът реши, че клиентите на "Фючър Енерджи" на ниско напрежение, които не са избрали нов доставчик, автоматично от 1 януари 2018 г. отиват на регулирания пазар. Там могат да стоят до 1 април 2018 г., след което трябва да заявят дали ще останат ли или имат нов търговец. В допълнение със скок на цените на тока на свободния пазар през декември и призива на управляващи и работодателски организации дребният бизнес да се върне на регулирания пазар, тенденцията се задълбочи, обясниха от ЕВН.

Така фактически се постига точно обратният на търсената либерализация на електроенергийния пазар ефект, смятат от компанията.

Тя все пак се надява планираните сега законови промени в комбинация с адекватно ценово решение на енергийния регулатор да раздвижат освобождаването на пазара.

"Надяваме се да има достатъчно предлагани количества електроенергия и разнообразни продукти на борсата за ток. Така ще се постигне повече ликвидност на борсата и по-голям избор. Но как ще се отрази това върху цените не може да се каже", коментира Илина Стефанова. Тя обясни, че стойността на тока на борсата зависи от множество фактори като търсенето и предлагането. Стефанова даде за пример как фотоволтаиците, които ще са длъжни от 1 юли да продават тока си на борсата, ще имат голямо предлагане през лятото, когато обаче търсенето е слабо.

Зам.-шефът на ЕВН в България Калина Трифонова допълни, че цените зависят и от борсите в съседните държави. Регионалният мениджър на австрийската компания Робърт Дик обясни, че върху движението на цената на тока на свободния пазар влияят и правилата за борсовата търговия, как ще тръгне търговията на обеми в рамките на същия ден и как ще се балансира пазарът.

От компанията отново коментираха, че свободният пазар е в пряка зависимост от регулирания и, ако КЕВР продължава да не одобрява в цените всички разходи за дейността ѝ, ефектът за либерализацията ще е съмнителен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?