Пазарни аномалии в енергетиката вадят бизнеса на протест

Министър Петкова отхвърля държавните централи да са виновни за поскъпването на тока за фирмите и за скок до 30% за бита

Пазарни аномалии в енергетиката вадят бизнеса на протест

Аномалии на свободния пазар на електроенергия будят възмущение в четирите работодателски организации у нас, които обмислят протести в началото на февруари срещу повишаваните цени на тока от страна на доставчици, което според бизнеса се дължи на спекулации и манипулации от страна на държавните електроцентрали. Министерството на енергетиката и дружествата от "Българския енергиен холдинг" (НЕК) обаче недоумяват как се получава солидната разлика между постигнатите на борсата за ток цени на енергията и предлаганите на фирмите и отхвърлят обвинението те да са виновни за това и да се задава поскъпване на тока за бита с 15 до 30 процента от 1 юли 2018 г.

В понеделник темата с предлагани от търговците цени от 115-120 лв./МВтч при постигнати на борсата за ток стойности от 75-76 лв. и на цени от 63-65 лв. на платформите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 1". От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ), в която членуват Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразиха съмнения за картелно споразумение и казаха, че ще сезират антимонополната комисия за това.

Бизнесът: Кой манипулира пазара и се облагодетелства?

Според председателя на АИКБ Васил Велев държавните централи продават на собствените си платформи за търговия по-евтино енергията си в сравнение с пусканите от тях на борсата количества. "По-този начин се манипулира пазарът – къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация“, заяви той пред журналисти при представянето на приоритетите на бизнеса за 2018 г.

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев изрази становище, че трябва напълно нов Закон за енергетиката, с който да се реформира изцяло пазарът на електроенергия и да се либерализира.

В енергетиката има "икономическа шизофрения" – свръхмощности, липса на търсене на електроенергия и повишаване на цените на тока, смята Божидар Данев, председател на БСК.

Все още няма окончателно решение за протест на работодателските организации, които поискаха среща в премиера Бойко Борисов, на която да се обсъди казуса, изникнал в средата на декември 2017 г. и последван от две срещи, на които бизнесът поиска мерки за успокояване на пазара.

Междувременно в сила влязоха промени в Закона за енергетиката, задължаващи всички електроцентрали с мощност над 5 МВ да продават на борсата за ток всички количества, които не са изкупувани по дългосрочни договори и не са предназначени за регулирания пазар.

Така на практика от 1 януари 2018 г. ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" придават всичко извън квотите за бита на борсата, но проблемът е, че голяма част от количествата за 2018 г. вече са договорени през собствените им борси или на борсовата платформа за дългосрочни договори.

Работодателите притеснени за цените за бита

Бизнес организациите отново нападнаха т. нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток" заради дългосрочните им договори с НЕК, които в момента са обект на поручване от страна на Европейската комисия. Те освен това поискаха държавата да активира мощностите, които държи в "студен" резерв за гарантиране на потреблението, за да можело да се свали цената на тока на свободния пазар. В противен случай имало опасност енергийния регулатор да приеме за референтни при определянето на цената на тока за бита от 1 юли борсови тарифи от 85-100 лв., което можело да доведе до поскъпване на електроенергията за домакинствата с 15-30 процента.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор даде пресконференция, на която увери, че подобно поскъпване няма как да се получи. Причината е, че регулаторът взема за референтна борсовата цена, която към момента за доставки през 2018 г. се движи около 72-76 лв./МВтч както на платформата за дългосрочни договори, така и на тази да търговия на обеми за следващия ден, стана ясно от обясненията на шефа на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Той отрече възможността двете държавни електроцентрали и "Националната електрическа компания" (НЕК), която има над 20 водни централи, да са продали на собствените си платформи всички планирани количества за производство през 2018 г. По думите му предстоят нови търгове за обеми от трите дружества.

Петкова се чуди как борсова цена от 75 лв. става 120 лв.

Петкова се зачуди как при борсова цена на тока от 75 лв./МВтч за бизнеса тя става 115-120 лв. Шефът на НЕК Петър Илиев допълни: "Аз цени от 120 лв. не съм виждал и не знам как са формирани. Ако са с небаланси и включват цени за балансиране при недостиг на електроенергия или излишък, тогава са възможни". "Не знам как толкова търговци на ток, голяма част от които да чужди компании, биха се споразумели за картелни цени", каза още Илиев.

Енергийният министър приветства намерението на бизнес организациите да сезират Комисията за защита на конкуренцията за евентуален картел на пазара за ток, обеща подобно разследване да приключи по възможно най-бърз начин и ако бъдат установени договорени цени, нарушителите да бъдат най-строго наказани.

Тя на няколко пъти отхвърли възможността заради аномалиите на свободния пазар и сътресенията на цените да поскъпне токът за бита и дребния бизнес, чиито цени се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Студеният" резерв е за да гарантира сигурността на доставките на вътрешния пазар и за задоволяване на потреблението пи нужда, коментира тя по повод предложение тези централи да бъдат пуснати. "Не знам кой министър на енергетиката би активирал "студения" резерв, за да се намалят цените. А ако се активира, цената няма да е същата, която се плаща в момента (за да стоят мощностите в готовност за включване – б.а.). Кой ще плати цената над тази за "студения" резерв?", посочи Теменужка Петкова.

НЕК пуснала 150 хил. мегавата, а не продала и 1/3

Според нея не е нормално НЕК да е пуснала на борсата за ток от началото на годината 150 хил. МВ, а да са купени само 39 хил. мегавата. ТЕЦ "Марица Изток 2" пък от предложени 89 хил. МВ продала 78 хил., допълни Константинов. За АЕЦ "Козлодуй" данни не бяха дадени, но шефът на борсата за ток обясни, че тепърва ще се увеличават количествата електроенергия, продавани през борсата, заради законовото изискване.

Петкова отхвърли и обвиненията на бизнеса, че липсват реформи в енергетиката и правителството няма воля за такива. Тя изтъкна как през 2014 г. второто правителство на ГЕРБ заварило дружествата от БЕХ със загуба от 247 млн., а сега били на печалба, която не посочи в какъв размер е за 2017 г. Само ТЕЦ "Марица Ицток 2" била на загуба, заради необходимостта да купува парникови квоти, за да може да работи, което през тази година ще ѝ струва 160 млн. лв. По сметките на дружествата в енергийния холдинг имало 1.4 млрд. лв., докато през 2014 г. били под 400 млн. лв.

За негодниците в енергетиката

Тя се възмути и от квалификациите от представителите на бизнеса, че в енергетиката има мошеници и негодници и попита дали ока това е така, по сметките на БЕХ би ги имало тези пари и дали нямало да бъдат откраднати. Тя припомни още, че бизнесът получава държавна помощ за покриване на част от цената на тока, включваща възобновяемите енергийни източници и дългосрочните договори, която за 2018 г. ще е 283 млн. лв.

Петкова допълни още, че продължава работата си наетата в края на 2015 г. от правителството кантора, която да проучи възможностите за предоговярането на дългосрочните договори с американските въглищни централи, но нещата се случвали бавно и заради проверката от Брюксел дали има непозволена държавна помощ в тези контракти.

Споделяне

Още от Бизнес