Пазейки Цацаров, Гергов затъна в объркани обяснения

Срещата с Дончев била „активно мероприятие“, най-виновна за което излезе Нинова

Георги Гергов

В явен стремеж да защити главния прокурор Сотир Цацаров от обвиненията около срещата с бизнесмена и издател Сашо Дончев, домакинът на срещата, пловдивският бизнесмен и довчерашен член на ИБ на БСП Георги Гергов затъна в объркани и противоречиви обяснения. В интервю за Илиана Беновска, излъчено по Канал 3 и радио К2 и преразказано от „Фокус“, Гергов определя целия скандал като „активно мероприятие“ срещу него самия, както и срещу новия кабинет на Бойко Борисов и Цацаров.

През цялото време обаче той говори едновременно и за своята принудена оставка от ръководството на социалистите, която определя като „сценарий, диктуван от Румен Овчаров“. Така че в крайна сметка остава впечатлението, че едва ли не организатор на „активното мероприятие“ е Корнелия Нинова.

Интервюто е взето в събота, 40 минути след заседанието на Националния съвет на БСП, в края на което Гергов подава оставката си от Изпълнителното бюро. Тоест, един ден преди с оневиняването на главния прокурор Сотир Цацаров, обвинен от бизнесмена Сашо Дончев за отправяни заплахи по време на частна среща, да се заеме самият Бойко Борисов. В неделя той обясни, че главният прокуроре станал жертва на червени олигарси, които му спретнали "капан" и се опитали да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. От разясненията на Борисов стана ясно, че "здравата глава" са самият той, партията му ГЕРБ и главният прокурор, а "болната глава" е БСП, чийто представител Георги Гергов е бил посредник и домакин на срещата Цацаров-Дончев в офиса си в ЦУМ.

Очевидно защитавайки също главния прокурор, в интервюто си Георги Гергов опитва да потвърди някои от неговите тези, но го прави по начин, който същевременно не отрича тезите на Сашо Дончев.

Попитан „вярно ли е, че главният прокурор е заплашвал Сашо Дончев“, Гергов отговаря: „Няма такова нещо“. Но това прозвучава по-скоро като лично мнение, понеже в цялото интервю той по никакъв начин не опровергава версията на Дончев за съдържанието на разговора – това, че Цацаров е определил поведението му като „неприемливо и нетърпимо за него“ и го е попитал, след като има такъв „хубав и подреден мизнес“, защо подкрепя "Да, България", „неговата“ телевизия Би Ай Ти, вестник "Сега" и Комарницки.

Гергов частично потвърждава думите на Цацаров и по въпроса чия е била инициативата за тристранната среща в неговия кабинет, като казва, че това не е главният прокурор, който дори „трудно“ се съгласил да участва в нея. Но в същото време нито веднаж не потвърждава твърдението на Цацаров, че срещата била поискана от Дончев. От интервюто излиза, че поради липса на друга възможност инициатор е бил самият Гергов, като остава напълно неясно какво го е накарало да покани едновременно при себе си другите двама участници.

"Беше един много нормален разговор. Аз въобще не съм участвал в разговора, само го слушах. Нали, не ме изкараха от стаята. Това беше кафе. Разбрахме се, че пием кафе. Нищо повече“, обяснява Гергов. По думите му, той самият всеки ден пиел кафе с някого, макар че, разбира се, Цацаров „не е всеки“, понеже се познавали от много години. „Няма посредници – ние се разбрахме да пием кафе. И го направихме в 12 часа, в обедната почивка на главния прокурор“, добавя Гергов.

Гергов казва, че не е допускал, че ще бъде „употребен по такъв начин от Сашо Дончев“, но не утомнява какво има предвид.

Според версията на Цацаров Дончев поискал от него да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, свързана с дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Главният прокурор казва, че е отказал такава намеса.

Самият Сашо Дончев резказва, че по време на разговора е показал на Цацаров получено от него писмо от Софийската градска прокуратура, в което се искало от него да потвърди отдавна известният факт, че компанията му (Овергаз) е подала жалба в Европейската комисия. Главният прокурор му обяснил, че няма нищо общо с писмото."Някой иска да ме обвини в подготовка на държавен преврат или нещо подобно, че искам да дестабилизирам цялата българска икономика", предположи Дончев.

В интервюто си Георги Гергов по странен начин успява да потвърди тезите и на двамата. От една страна, казва, че „вече накрая(на срещата)“ „се извадили (явно от Дончев) три листа“ – тоест, без да обясни за какво е ставало дума преди това, потвърждава, че не тези „листове“ са били целта и смисълът на срещата. От друга, казва, че те били„ясни желания, които да се изпълнят, и тогава ясно му отговори главният прокурор, че това не става".

Гергов не отрича и разказаното от Дончев за изпратения от самия него на следващия ден СМС. На следващия ден, след като Дончев споделил пред други хора по телефона за случилото се, получил есемес от Гергов: "Много говориш по ТЕЛЕФОНА". Собственикът на „Овергаз“ свързва този СМС с казаното му от самия Цацаров: да не се съмнява, „кореспонденцията и телефонът му се контролират“.

Обяснението на Гергов звучи напълно неразбираемо: въпросният СМС бил част от разговор с Дончев за една статия, която той е прочел пред журналисти. Но според Гергов това не е важно: „важно е това, че аз съм искал да направя добро на някого, а последствията са нелепи и обидни“.

„На Нинова няма да ѝ спестя нищо“

По-голямата част от интервюто, всъщност, е посветена на „атаката“ срещу самия Гергов в БСП.

Започва да се сваля една маска. Маската на новия председател на партията …Аз няма да ѝ спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа”, заплашва пловдивският бизнесмен и политик.

Той разказва, че негова била навремето заслугата Корнелия Нинова да стане член на ИБ на БСП.

"Аз Корнелия я познавам. Тя задна скорост няма и сблъсъкът тепърва ще се състои. Натам, накъдето е подкарала партията, не е на добре", каза Гергов. И цитира неин приближен, който казал: Не мога да вардя Корнелия от нея си. "Тя е амбициозен човек, с цели, има какво да крие и замазва, тя е от дълго време във властта", допълни Гергов. Той още преди 2 месеца усетил, че нещо се случва, затова подал оставка, но Нинова не я приела.

Гергов изказва предположение, че цялата история е възможно да бъде „контраатака“ на Нинова и Овчаров срещу прокуратурата, понеже срещу двамата имало дела и прокурорски проверки, които можело да бъдат подновени винаги.

Гергов разказа, че Бойко Борисовму се обадил, за да предложи Нинова да е председател на Народното събрание. Помоли ме да ѝ предам, казах ѝ, веднага го докладвахме на ИБ и тя каза: Аз в тази игра няма да вляза, каза Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България