Пчелари искат компенсации, плашат с протест

Пчелари искат компенсации, плашат с протест

Министерството на земеделието и продоволствието да отпусне спешна компенсация на пчеларите под формата на пари или захар за подхранване на пчелните семейства, които могат да загинат заради лошите метеорологични условия. Това поиска в сряда Националният браншови пчеларски съюз, откъдето посочиха, че пчелите не са успели да съберат необходимите запаси, а занимаващите се с този бизнес са възрастни и не разполагат с необходимите средства, за да подхранят изкуствено пчелните семейства. Само 1.5 на сто от производителите на пчелен мед се занимават професионално с това от общо регистрирани над 8 170 пчелари като земеделски производители.

Вписаните пчелни семейства са 754 000, а за да презимува едно семейство са му необходими около 20 килограма захар, обясни председателят на съюза Пламен Иванов. Едва три на сто от пчелните семейства в България са застраховани, допълни той.

Браншовикът уточни, че исканията за държавно подпомагане били внесени в агроведомството, но ако не получат бърз отговор и средства до 25 дни, ще бъде късно да се вземат каквито и да било мерки за спасяване на пчелите.  председател на съюза.

Това, което ни остава после, е да организираме национална стачка през септември и 35 000 пчелари да дойдат в София, каза Иванов. Пчеларят Ангел Грънчаров предложи да се използва опита на Бразилия, където при протеста си пчеларите занесли през Министерство на земеделието няколко кошера и ги пуснали вътре.

Заради очакваното ниско производство на пчелен мед през 2007 г., което ще е под 2 хил. т при нормални 7-9 хил. т годишно, цените на продукта ще се повишат, каза Иванов. Той прогнозира, че от първи септември цената на едро на полифлорния мед ще достигне 6 лева, а на дребно - 8 лева, монофлорният на едро ще струва 8 лева, а на дребно - 10 лева, а на мановия мед - съответно 10 лева и 12 лева. Увеличението ще е двойно, допълни браншовикът.

Споделяне

Още от Бизнес