Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пчелари погребаха символично бизнеса си

Държавата побърза да извади 3.5 млн. лв. помощ и обеща постоянен консултативен съвет

4 коментара
Пчелари погребаха символично бизнеса си

Ако се вярва на годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието сектор, пчеларство би трябвало да е сектор, който се развива добре – засилен интерес към бранша, ръст на произведения пчелен мед с над една четвърт на годишна база, слабо нарастване на броя на пчелните семейства с 1.5 на сто и окрупняване в сектора.

На обратното мнение обаче са пчеларите. Те се оплакват от висока смъртност заради пръскането с пестициди и липса на подкрепа от страна на държавата. Безспорен факт е, че държавата за миналата година е изплатила малко над две трети от предвидените за бранша 4.7 млн. лв.

Именно това е причината около стотина пчелари от цяла България в понеделник да излязат на протест. Официално регистрираните са над 13 000. Недоволните пчелари символично погребаха българското пчеларство. Те запалиха в негова памет свещички пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ). Така показваме, че подпомагането, което получаваме от държавата, стига да си купим свещи, каза председателят на Обединения пчеларски съюз Михаил Михайлов.

Той изчете декларация до земеделския министър Румен Порожанов, до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и до евродепутата от БСП Момчил Неков.

С нея пчеларите алармират, че за последните 9 години пчелните семейства у нас са намалели с 43%, а само през последната година загиналите са с близо 78 на сто повече

спрямо година по-рано. Общо 96 952 броя пчелни семейства са загинали, от които 21 053 - от отравяния. По тази причина едно от исканията на пчеларите е да се акредитира лаборатория за изследване на отровени пчели и замърсени с пестициди пчелни продукти.

Другите им искания са криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

Пчеларите се оплакаха и от липсата на контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за качеството на внасяния от трети страни пчелен мед.

Браншът настоява и за създаване на Експертен консултативен съвет по проблемите на пчеларството, за плащане на екосистемната услуга "опрашване".

От европейските субсидии по Общата селскостопанска политика пчеларите искат по 60 евро годишно на регистрирано пчелно семейство. Твърдят, че сега не получават директни европейски субсидии, за разлика от другите фермери.

Пчеларите искат и отваряне на схемата за държавно подпомагане чрез схемата "де минимис" (de minimis) за 2018 година. По този въпрос са изпратили 4 докладни записки до земеделския министър с предложението за "де минимис" през тази година, но в отговорите, които са частични, липсвало конкретизация. Настояват за субсидия по схемата от 40 лева на регистрирано пчелно семейство. Твърдят, че държавата им предлага по 5 лева на семейство след доказана с документи продажба на мед.

Помощ след доказване на твърденията

Разминаването между официалните данни на МЗХГ и твърденията на пчеларите накара земеделският министър Румен Порожанов да обяви, че пчеларите може да получат помощ по "де минимис" след като се докажат твърденията им за намаленото производство на пчелен мед.


По данни от Българската агенцията по безопасност на храните смъртността при пчелите съвсем не е 30%, както обявяват пчеларите, а клони към нулата, каза Порожанов в края на ноември. Допусна, че по по някакви причини пчеларите може и да не обявяват всички смъртни случаи.

 

Порожанов каза още, че е възложил да се направи анализ на добитото количество мед през 2018 г. "Ако този анализ установи, че по-малкото количество мед влошава до критично ниво финансовото състояние на пчеларите, ще им бъде предоставена единствената законово възможна помощ по схемата "де минимис", каза Порожанов.

Още преди да е ясен анализът обаче, миналата седмица Държавен фонд "Земеделие" излезе със съобщение, че от 17 декември до 15 януари 2019 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ по "де минимис" в областните дирекции на фонда. Бюджетът на помощта е 3.5 млн. лв.


По схемата ще бъдат подпомагани пчелари, които притежават най-малко 20 броя пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за човешка консумация.

Помощта ще се предостави на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани като земеделски стопани.

Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване по помощта, посочиха от ДФЗ.

Сметките на пчеларите показват, че те ще получат по 5 лв. на кошер, докато настояват за 40 лв.

Увеличен добив на мед и платени две трети от държавната помощ през 2017 г.

Данните от годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г. показва, че броят на пчелните семейства за 2017 г. е нараснал с 1.5% до 765 772, а за тази година ръстът е от 0.6 на сто до 770 000.

Намаление е отчетено на броя на пчеларите, които към 1 октомври 2017 г. са 13 341, което е спад с 12.2% на годишна база. Така, средният брой пчелни семейства в едно стопанство достига 57 броя, при 49.3 броя през 2016 г., отчита МЗХГ.

Според данните на земеделското министерство към пчеларството се наблюдава засилен интерес, поради което броят на професионалните стопанства, отглеждащи 150 и повече пчелни семейства, нараства с 11.1% на годишна база, докато броят на дребните стопанства с до 9 кошера намалява с над една четвърт (27.3%).

Традиционно пчеларството е по-широко разпространено в Северна и Югоизточна България, където през 2017 г. се отглеждат над 82% от пчелните семейства.

Добитият през миналата годината пчелен мед нараства с 15.6%, достигайки 11 807 тона. Това се дължи на по-висок среден добив от 19.9 кг на пчелно семейство - с 19% повече в сравнение с 2016 г., е посочено в доклада на МЗХГ. От него продаденото количество мед е 10 907 тона, с 27.5% повече на годишна база. Сериозен ръст е отчетен при директните продажби на търговците на дребно (61.1%), както и при продажбите на преработвателни предприятия (53.3%).

В резултат от болести, отравяне, глад и други причини, през 2017 г. са унищожени 66 952 пчелни семейства, което е почти два пъти повече спрямо предходната година, отчита МЗХГ.

Ведомството посочва, че вароатозата е разпространено заболяване и нейното нашествие влияе съществено върху добивите, а мерките за третиране срещу нея - върху качеството на пчелния мед. През 2017 г. са третирани 754 080 броя пчелни семейства (98% от общия им брой), при средна цена на едно третиране 5.29 лева, което е с 1.7% повече като разход спрямо предходната година.

От осигурения бюджет от над 4.7 млн. лв. за 2017 г. на пчеларите са изплатени само 3.2 млн. лв., което е 68%0 от общият ресурс, отчита МЗХГ.

Постоянно действащ консултативен съвет ще решава проблемите

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действащ експертен консултативен съвет, който да решава проблемите в сектор "Пчеларство". Това обеща заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов след среща с протестиращите пчелари.

"Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране", каза Янко Иванов.

Той изтъкна, че един от другите проблеми при производителите на мед е многобройната численост на организациите, които ги представляват.

До момента са регистрирани 17 организации. Днес в Министерството е била входирана декларация, подписана от над 40 организации, каза Янко Иванов.

Относно лабораториите за изследване, той посочи, че на територията на страната има такива, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби.

Министерството на земеделието е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Територия на Мики Маус
  #4

  Убий пчелите, спаси Монсанто!

 2. безпартийна
  #3

  Две неща са изключително важни - медът е важна храна, а пчелите са жизнено необходими за опрашването на растения и плодни дървета. Унищожаването на пчелни семейства се дължи както на използваните пестициди в растениевъдството, така и на мобилните мрежи, които пречат на пчелите да се завърнат в кошера и така умират. Добре е да решим какво искаме - отровени растения и мобилно покритие, или реколта и здрави хора. Трябва да съществува някакъв баланс.

 3. Dr. Web Browsing
  #2

  Възможно е, някои сили, а кои са тези сили?!, действително да се опитват да превърнат страната ни в нещо като робска колония. Но слава Богу страната ни все още не е станала такава, а едва ли и ще стане някога. Нали затова е мрежата, интернета (сега и тук, в тези думи, не влагам никаква ирония), всеки може да си казва мнението по важни въпроси. А движения като сатанизъм и прочие подобни на тях "секти" или пък "затворени общества", винаги е имало - така както тъмната страна на човешката душа винаги

 4. Територия на Мики Маус
  #1

  Интересите на Монсанто и хербицидо-производителите са в пъти по-=важни отпчеларите. България е робска колония и няма какво да се съпротивлява на големите компании в оглемите страни! Сорос, глобализъм, сатанизъм!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.