Пчелари протестират за евросубсидии, ще получат отделна схема за финансиране

Живи пчели полазиха земеделското министерство, сн. БГНЕС

Десетки пчелари протестираха пред Министерството на земеделието и храните в сряда с искания да им бъдат отпуснати и на тях евросубсидии, тъй като даваните от държавата помощи не са достатъчни. В отговор зам.-министър Явор Гечев се срещна с техни представители и им обеща отделна схема в европейската Програма за развитие на селските райони в периода (ПРСР) 2014-2020 по мярката "Агроекология". В сега изтичащият бюджет на евопрограмата обаче именно по тази мярка неведнъж се прекрояваха средствата заради липса на интерес и други проблеми.

 

В ПРСР от догодина ще има и самостоятелно обособена подпрограма за малки стопанства и производители, по която пчеларите също ще могат да бъдат бенефициенти. И през следващия програмен период те ще имат възможност да продължат да кандидатстват по мярката за млади фермери. Предстои и стартирането на следващата тригодишна Национална програма по пчеларство, по която ще има пет мерки за подпомагане, допълниха от земеделското министерство.

 

Преди това пчеларите поставиха пчелен кошер и приспособления за вадене на мед на стълбището пред агроведомството. Те разсипаха и пчелен прашец в знак на протест, че държавата не ги подпомага достатъчно. Според тях заради лошата държавна политика пчеларите в България са намалели от 38 хиляди през 2007 г. на едва 19 хил. през 2012 г. Издигнатите плакати гласяха, че "Пчелите не са всичко, но без пчели всичко ще е нищо", "Пчеларството равнопоставен сектор в земеделието", "Директни плащания за пчелно семейство", "Пчелите – бъдеще за планетата"

 

Пчеларите настояват да получат 30 млн. лв., докато през 2013 г. са получили държавни помощи за 5.865 млн. лв., което обаче е само 90 на сто от предоставения ресурс.

 

Понастоящем пчеларите са секторът, който получава най-много подпомагане от страна на държавата, включително допълнено и с европейски средства, призна пред БНР началникът на отдел "Животновъдство и генетични ресурси" в Министерството на земеделието и храните Силвия Василева.

 

По думите ѝ сегашните седем схеми за кандидатстване на пчеларите за финансиране ще се запазят и в новия програмен период.

 

"Подпомагане може да се извършва само на основания на действащото европейско законодателство, т.е. за единица продукция, за единица пчелно семейство или вид животно подпомагане не може да се случва, защото се счита, че по този начин се изкривява пазарната ситуация. Затова ние търсим други мерки", допълни Василева. Според нея липсва активност на пчеларите за усвояване на предоставяните им средства, което тя обясни с прекалено малкия финансов ресурс.

Споделяне

Още от Бизнес