Пчеларите с по 5 млн. лв. годишни помощи до 2020 г.

Пчеларите с по 5 млн. лв. годишни помощи до 2020 г.

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода от 2017 г. до края на 2019 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение "Пчеларство Плевен 2017".

Това е четвъртата поред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с решение на Европейската комисия. За всяка от трите години пчеларите ще получават по 4.7 млн. лв.

За първи път по пчеларската програма ще се финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед.

Нова мярка, която ще се финансира, е подвижно пчеларство.

"У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, от които близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни", коментира зам.-министърът на земеделието.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран, носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора.

Като още една възможност за подпомагане на сектора Желязков посочи направлението "Биологично пчеларство" от Програмата за развитие на селските райони.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?