Печалбата на банките намаля с над една трета заради коронакризата

Лошите кредити растат, заемите за бизнеса и домакинствата намаляват, депозитите се увеличават

Печалбата на банките намаля с над една трета заради коронакризата

Икономическата криза, породена от коронавируса, засегна и финансовите резултати на банките. Чистата им печалба за първите пет месеца на годината е 476 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 37.5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Месец май е поредният от началото на годината, в който се наблюдава спад на банковите печалби спрямо миналогодишните, а ефектът от кризата се усеща с все по-голяма сила.

Нетните доходи от лихви са намалели до 1.080 млрд. лв. при 1.147 млрд. година по-рано. По-ниски са и приходи от такси и комисиони - 394 млн. лв. в края на май при 453.7 млн. лв. година преди това. По тази причина някои от банките отново повишиха редица такси от 1 юни.

Банките правят и по-големи разходи за обeзцeнĸa на лоши кредити - сумата е 260 млн. лв., което е двата пъти повече спрямо миналата година и с 69 млн. лв. повече от април 2020 г. Това се случва при положение, че през май започна да действа мораториума върху кредитите на граждани и фирми, които поискаха отсрочки до 6 месеца на вноските заради пандемията.

Коронакризата се отразява и на кредитирането. Кредитният портфейл на банковата система, който неизменно растеше през последните години и месеци, през май намалява спрямо същия месец на 2019 г. Спадът е със 166 млн. лв., като обемът на отпуснатите до момента кредити достига 66.7 млрд. лв. В това число е отчетено намаление на заемите на бизнеса със 197 млн. лв., което е 0.5%, а на домакинствата - с 34 млн. лв. или 0.1%.

Спадът на кредитния портфейл на банките идва на фона на стартиралата в началото на май антикризисна програма на Българска банка за развитие за безлихвено кредитиране. Държавната финансова институция беше подпомогната с 200 млн. лв. от правителството за тази цел. През май обаче са отпуснати едва 20 млн. лв. от този бюджет.

В същото време кризата не се отразява съществено върху спестяванията на бизнеса и гражданите. В края на май депозитите на домакинствата са се увеличили със 142 млн. лв. или 0.2%, и на фирмите - с 245 млн. лв., което е 0.9%.

Споделяне

Още от Бизнес