Печалбата на банките се увеличила със 145 млн. лв.

Печалбата на банките се увеличила със 145 млн. лв.

Печалбата на банките е нараснала със 145 млн. лв. до 746 млн. лв. през последните три месеца на 2014 г., показват данните на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на системата.

Според централната банка в края на годината банките отчитат висока ликвидност и добри финансови показатели. Общите им активи са 85.1 млрд. лв. и са нараснали с 3.1 млрд. лв. от октомври до края на декември. Това се обяснява с отварянето на банка Виктория, отнемането на лиценза на КТБ и последвалото изплащане на гарантираните влоговете в нея. "Процесът на изплащане на депозитите в двете банки в групата КТБ потвърди доверието в банковата система. Освен че почти целият изплатен ресурс остана в банковия сектор, през периода бяха привлечени и допълнителни средства", пише в анализа на БНБ.

Към края на декември брутните кредити са за общо 55.6 млрд. лв., като са се увеличили с 1.4 млрд. лв. за тримесечието. Намалели са ипотечните и потребителски заеми.

Привлечените средства от банките също се увеличили - с 3.2 млрд. лв., и достигат 73.5 млрд. лв. Двигател на този растеж са депозитите на домакинствата, които за трите месеца са се увеличили с 4.1 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?