Печалбата на "Боинг" потъна с 53% заради спрения модел 737 Макс

Печалбата на "Боинг" потъна с 53% заради спрения модел 737 Макс

Най-големият в света самолетостроител – американската компания "Боинг" (Boeing), отчете в сряда срив с 53 процента на печалбата си към края на септември 2019 г. Причината е в забраната за полети на най-продавания му модел 737 Макс (737 MAX), предаде Ройтерс.

Тези самолети бяха приземени след катастрофата с Боинг 737 Макс (Boeing 737 Max) на индонезийската авиокомпания "Лайън еър" (Lion Air) край Джакарта в края на октомври 2018 г. Всичките 189 пътници и членове на екипажа загинаха при падането в морето. Месеци преди това – през март, самолет от същия модел на Етиопските авиолинии от Адис Абеба за Найроби се разби, при което загинаха 157 души.

И в двата случая като причина за трагедиите беше посочена системата за стабилизиране на полета, а редица държави ограничиха въздушното си пространство за този модел самолети, преди това да сторят и САЩ.

За третото тримесечие "Боинг" има отрицателен паричен поток в размер на 2.89 млрд. долара спрямо положителен поток от 4.1 млрд. долара година по-рано. Основната оперативна печалба е спаднала до 895 млн. долара или 1.45 долара на акция в сравнение с 1.89 млрд. долара или 3.58 долара на акция за същия период на миналата година.

Междувременно пред семействата на жертвите край Джакарта са били представени данни от индонезийското разследване на катастрофата. То установило, че механични и концептуални дефекти в командната система, които са изиграли ключова роля за смъртоносния инцидент, предаде Франс прес.

"По време на разработката и сертифицирането са били изразени хипотези относно реакцията на пилота при проблеми с функционирането, които не са имали очаквания ефект въпреки съответствието им с действащите директиви", се казва в документа.

Окончателният доклад за катастрофата на 29 октомври 2018 година ще бъде публикуван тази седмица, най-вероятно в петък, според някои медии. Разследващата комисия изтъква в него и допринасящия фактор на слабостите в автоматичната система за стабилизиране при полет Ем Си Ей Ес (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS).

Документът уточнява, че системата е била уязвима, тъй като се е основавала само на един датчик, а в случая с катастрофиралия самолет на "Лайън еър" той е бил сменен и недобре калибриран при ремонта.

Според заключенията на индонезийските власти фактът, че пилотите на 737 Макс не са били обучени как да действат при такъв тип повреди, е усложнил ситуацията.

Споделяне

Още от Бизнес