Печатницата на БНБ ще печата и евро банкноти

Печатницата на БНБ ще печата и евро банкноти

Печатницата на "Българската народна банка" (БНБ) ще печата евро банкноти, става ясно от съобщение на централната банка.

Компанията "Обертюр Фидюсиер" АД – София, която е съвместно дружество с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, е получила акредитация от Европейската централна банка за отпечатване на евро банкноти.

"Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти", съобщиха от БНБ.

Съвместната компания беше създадена през ноември 2013 г. след договорка между БНБ и френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп", която е една от най-големите компании в света в бранша си и произвежда банкноти за около 70 държави.

При създаването на смесената компания у нас избухна политически скандал, породен от изказване на бившия вътрешен министър Румен Петков, че се готви "скрита приватизация" на Печатницата на БНБ. Последва проверка на прокуратурата, която не откри никакви данни за престъпление.

Още през 2013 г. идеята на смесената компания беше да се насочи изключително към печатане на банкноти.

"За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нарасна от 60 милиона на 1 милиард", похвалиха се в понеделник от БНБ.

Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната, допълниха оттам.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?