Педиатър: Нямаме случай на заразен с Covid-19 колега от преглед на дете

Д-р Рада Маркова

Няма случай на инфектиран с коронавирус педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването.

Това заяви педиатърът доц. доктор Рада Маркова във вторник пред БНТ.

Тя посочи, че повечето деца са с много лека форма на заболяването и това не налага тяхното постъпване в болница. Според нея има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса. Защото има такива случаи, но има и други - на семейства с болно дете, което не заразява никой от родителите си.

Педиатърът допълни, че инфекцията основно се разпространява по хоризонтален път - т.е. вътресемейно, в колективи, в семейства, където няма предпазване и не се носят маски.

"Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Интересно е да се види антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", коментира Маркова.

Статистиката на заразените деца няма, тъй като много малко от децата се диагностицират с PCR тестове.

"Считам, че при децата това е една форма на грипна епидемия, минава през тях и заминава. Не отчитам някакъв проблем и не смятам, че те трябва да бъдат категорично диагностицирани", заяви тя.

Според нея лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция.

Загубата на вкус и обоняние са характерни главно за по-големите деца, при малките няма такива симптоми.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?