"Педофилите" поставиха на изпитание делото срещу Златко Баретата

"Педофилите" поставиха на изпитание делото срещу Златко Баретата

Международната полицейска операция "Педофилите" постави въпросителна върху хода на мегаделото срещу Златомир Иванов – Баретата и още 20 души. В рамките на операцията е арестуван един от съдебните заседатели в процеса – Петър Георгиев. Ако му бъдат повдигнати обвинения, най-вероятно ще се наложи делото да започне от начало.

Това от своя страна означава, че голяма част от задържаните ще трябва да бъдат освободени, тъй като ще изтече разумният срок на задържането им без да са получили присъди. Делото срещу Баретата и групата му е огромно като обем. Освен големия брой подсъдими, има множество експертизи, а само свидетелите на прокуратурата са 107.

Законът предвижда съдебните заседатели се избират от специална комисия към общините и те трябва да отговарят на ред морални критерии.

Провежданата съвместно с германските служби операция "Педофилите" отложи планираното в петък поредно заседание по делото Иванов и компания. Всички подсъдими и техните защитници чакаха близо 45 минути появата на съдебния състав в залата. После съдия Петър Гунчев дойде и съобщи, че единият от съдебните заседатели не може да бъде открит и поиска да отложи процеса.

Адвокатите обаче настояха да бъдат положени всички усилия заседателят да се намери, тъй като на това заседание трябваше да бъдат разпитани свидетели на защитата. Освен това подсъдимият Борислав Секулов трябваше да иска промяна на мярката си за неотклонение от задържане под страж в по-лека. Предишния ден той припадна в килиите на Съдебната палата по време на една от почивките на заседанието.

Mediapool вече писа за здравословните проблеми на Секулов и противоречивите експертизи за психическото му състояние, които не могат с точност да покажат какво е заболяването му. Преди да бъде отложено делото, той поиска от съдията в протокола да се опишат белезите, които е получил от припадъка си.

След като защитата настоя съдебният заседател да бъде издирен на всяка цена, Петър Гунчев даде почивка. След около час се в залата с шокиращата новина, че членът на състава е задържан при полицейска операция за престъпление по чл. 159 от Наказателния кодекс. Малко след това стана ясно, че обвинението е по алинея четвърта на същия член, която гласи, че който създава, разпространява или продава порнографски материали с лица под 18 г. възраст се наказва със затвор до 6 години и с глоба до 8 хиляди лева.

Дали делото срещу Баретата и останалите подсъдими ще започне отначало, предстои да се разбере. В крайна сметка може да се окаже, че съдебният заседател е прибран като свидетел. Очаква се до понеделник въпросът с хода на делото да се изясни.

В операция "Педофилите" са задържани петима души за разпространение на педофилски филми. Вътрешният министър съобщи, че са иззети над 200 филма с деца на възраст от 5 до 7 години от проверените адреси. Паралелна операция тече и в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?