Пеер Щайнбрюк - несръчният икономист, който не успя да мобилизира германската левица

Щайнбрюк и Меркел

Пеер Щайнбрюк, кандидатът на германските социалдемократи за канцлер, е икономист, който обича да говори открито, но е възприеман като несръчен и арогантен, а предизборната му кампания е смятана за провал.

 

Шейсет и шест годишният Щайнбрюк е завършил икономика.

 

Роден е в заможно семейство от Хамбург, в Северна Германия, и обича да демонстрира чувството си за хумор. Веднъж той сподели, че носорогът е неговото любимо животно, защото потегля много бавно, но когато тръгне нанякъде, нищо не може да го спре.

 

В настоящата предизборна кампания бившият министър на финансите на Меркел /2005-2009 г./, славещ се като компетентен и дори блестящ финансист, така и не успя да се устреми напред, а напротив нижеше гаф след гаф.

 

Смята се, че Щайнбрюк няма шансове да попречи на канцлерката, която е на върха на популярността си, да спечели трети мандат. Популярността на Щайнбрюк е с тридесет процента по-малка от тази на Меркел и дори избиратели, които твърдят, че са от опозицията, ще гласуват за настоящата канцлерка, сочат допитванията.

 

Едва два месеца след като беше определен за кандидат на Германската социалдемократическа партия през септември 2012 г., Щайнбрюкер, който обича да си угажда, беше разкритикуван от всекидневника с голям тираж "Билд" за изявление по време на дебати за увеличаването на семейните добавки, че никога няма да си купи бутилка вино само за пет евро /явно защото смята, че няма да е достатъчно добро за него/.

 

Тогава Щайнбрюк тъкмо бе излязъл от полемика за щедрите хонорари, които получавал за участие в конференции на големи фирми, донесли му 1.25 милиона евро за три години.

 

За капак Щайнбрюк породи нова полемика, като заяви, че заплатата на канцлера е недостатъчна предвид неговите отговорности.

 

Така той си създаде репутацията на човек на парите, отдалечен от обществените слоеве, чието доверие трябваше да спечели след разочарованията, понесени от болезнените реформи на социалдемократическия канцлер Герхард Шрьодер в началото на настоящия век.

 

Щайнбрюк подкрепи тази шокова терапия за германската икономика, която доведе до сериозни съкращения на социалните помощи, несигурност в сферата на заетостта и нарастване на нископлатения труд.

 

Щайнбрюк после имаше лошия късмет да бъде министър на финансите в разгара на икономическата криза в края на 2008 г. и през 2009 г. в голямото коалиционно правителство с

консерваторите.

 

Рецесията тогава влоши положението на германските финанси и му попречи да обере плодовете на строгата бюджетна дисциплина, на която той беше блюстител, навличайки си враждебно отношение дори в собствената си партия.

 

Щайнбрюк не успя през 2013 г. да убеди хората в програмата на ГСДП, категорично ориентирана наляво, с въвеждането на минимална почасова надница от 8.50 евро в една страна, в която подобно заплащане на труда няма.

 

Списание "Цайт" разкритикува безпрецедентното ожесточение на германските медии срещу Щайнбрюк и го определи като "невиждана саморазправа" с кандидат за канцлер в историята на парламентарните избори.

 

"Щайнбрюк е описван почти навсякъде като идиот, като недоразвит политик, за когото единственото интересно нещо, което може да се разкаже, е поредният му гаф", коментира левият седмичник.

 

На конгрес на своята партия през пролетта, когато репутацията му беше много лоша, Щайнбрюк съумя обаче да трогне германците. Докато съпругата му Гертруд говореше за щастливия им живот преди неговата кандидатура за изборите, Пеер Щайнбрюк, седнал в голям червен фотьойл, проля няколко сълзи и остана безмълвен известно време.

 

Този политик с фигура на борец преживя гръмко поражение през май 2005 г., като загуби битката за германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, бастион на работническата левица, която той ръководи две години и половина. Победата на десницата в тази най-населена провинция на Германия принуди тогавашния канцлер Герхард Шрьодер да свика предсрочни парламентарни избори, които доведоха на власт Ангела Меркел.

 

Добър оратор на сцената, Щайнбрюк изглежда неудобно "на терена", в директния контакт със сънародниците си. Често пъти описван като човек на действието, способен да държи курса, който е поел, той иска да изглежда автентичен в сравнение с канцлерката, която често шикалкави.

 

"Искам германците да знаят какво да очакват от мен", заяви той неотдавна на пресконференция, на която разкритикува Меркел, за която никога не се знаело докъде иска да стигне.

 

"ГСДП и аз сме понякога трудни, но не и скучни. С мен човек се чувства направо страхотно", каза той.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят