Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, убийците ми нямаше да са на свобода

Депутатът от ДПС бе разпитан по сигнала на "Протестна мрежа" и за готвеното му покушение

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски "дебютира" на разпит в следствието по две разследвания – готвения опит за покушението му и във връзка със сигнала за участието му в "организирана престъпна група" с Николай Бареков и Цветан Василев, който междувременно е сочен от медиите на Пеевски като "поръчител" на убийството му.

Миналата седмица бяха разпитани шестима души от ръководството на КТБ, бяха претърсвани фирми на Василев и бяха арестувани трима души по обвинение, че са подготвяли физическото ликвидиране на Пеевски. Съдът не намери и грам доказателства за това, поради което отказа задържането им под стража, което прокуратурата ще протестира.

В същото време близките до Пеевски медии започнаха кампания срещу съдията, която не уважи искането на обвинението за задържане на обвиняемите.

Всички коментари на Пеевски след разпита се въртяха около тези събития. Доколкото може да се проследи какво е искал да каже, посланията се свеждат до следното: имало е организация да бъде убит; адвокат на единия арестуван е близък на "поръчителя" Василев и има политически амбиции; самият Пеевски не контролира съдебната власт, защото ако беше така, "убийците" му нямало да са на свобода.

Депутатът използва огромния медиен интерес, за да призове следствието да разпита съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, чиито медии пускат "спекулациите", че Пеевски е "началник на съдебната власт".

"Началникът" бе разпитван около един час в понеделник.

По отношение на най-разтърсващата новина от последната година – опита за покушение срещу него, той заяви: "Нека да го установи следствието... Надявам се всички лица, които ги търсят, да ги издирят и се надявам, както се занимават по "Протестна мрежа", по една корпоративна организация, която служи на Иво Прокопиев, се надявам, много сигнали сме пускали за Иво Прокопиев, и той да е тука, както аз съм тука и други лица, които не са в България", коментира медийният магнат.

По отношение на "другите лица, които не са в България", вероятно Пеевски визира бившия си съдружник Цветан Василев.

Пеевски заяви още, че не познавал тримата обвиняеми за опит за убийството му Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, които преди два дни бяха освободени без мярка за неотклонение заради липса на доказателства.

"Смятам, че адвокатът, който защитава Георги Христов (Николай Хаджигенов – бел.ред.) е близък приятел на едно лице, което не е в България. Вие се сетете кое е това лице, може би има политически амбиции", лаконично добави депутатът, докато двама гардове му поправяха път към колата през журналистите.

Той отказа да отговори на неколкократно зададения му въпрос каква е причината за срива в отношенията му с банкера Василев. "Не искам да говоря повече", заяви Пеевски на влизане в автомобила си, подминавайки и питането кой го предложи за председател на ДАНС преди година. Депутат бе придружаван от около осем души охрана, придвижващи се с три коли.

"Всеки човек се страхува за живота си", каза преди това той на въпрос дали има притеснения за сигурността си.

Междувременно изпълнителните директори на КТБ обясниха, че разривът между Пеевски и Василев е за около 100 млн. лв. от "Булгартабак" .

Пеевски сам е наредил арестите, предполага адвокатът на един от заподозрените

Няколко часа по-рано защитникът на Христов – Николай Хаджигенов, коментира пред бТВ, че вероятно Пеевски сам е поръчал арестите на тримата. Според юриста обвиненията, че тримата са направили опит да убият депутата "са не просто фантазия, а научна фантастика".

По думите на Хаджигенов че клиентът му е "нормален човек на 49 години, женен с две деца". Той от години се познавал с Цветан Василев, сочен неофициално от прокуратурата за поръчител на убийството.

Хаджигенов коментира още, че единствената подробност около т.нар. опит за убийство, която се споменава в кориците по делото, са сигналите, подадени през няколко дни от шефа на охраната и един от охранителите на депутата от ДПС. Според двамата, "имало опит охраната му да бъде пробита, каквото и да значи това".

"В сигналите на охраната на Пеевски до полицията се казва само: "Прави се опит за пробиване на охраната на Пеевски". В СРС-тата няма споменаване на убийство, покушение, бомба. Нищо няма", добави адвокатът.

"Нищо друго не се споменава", обобщи Николай Хаджигенов, добавяйки, че "прокуратурата от (Никола) Филчев насам е маша на политици, бизнесмени. Всъщност това е всичко друго, но не и прокуратура".

Помолен да коментира неофициалните сведения от разследващите във в. "Преса", според които заподозрените проучвали от два месеца възможността да заложат бомба на Пеевски и дори предложили 50 000 лева на един от гардоведе му, за да носи GPS в дрехите си, Хаджигенов иронично заяви: "Прекрасно, само че това го няма в делото".

"Това е относително вярно, но това го твърди свидетелят на прокуратурата, този Бисер Димов", заяви адвокат Хаджигенов. Според него обаче въпросният Бисер Димов се е обадил на охранителите и е казал: "Елате, ще изкарате едни пари". Адвокат Хаджигенов обаче твърди, че Бисер и неговият клиент нямат никаква връзка. По думите му четвъртият задържан на 11 юни, който впоследствие остава просто свидетел на обвинението, е разпитан незаконно – в отсъствието на защитата на тримата обвиняеми.

На същото мнение бе и бившият шеф на контраразузнаването и зам.-председател на ДСБ Атанас Атанасов, който коментира пред бТВ, че "няма поръчка (за убийството на Пеевски – бел.ред.), това е измислица, няма такова нещо. Ако някой някого поръчва – това не се чува по телевизията".

 

Според него разкритията на прокуратурата, че е имало опит за покушение срещу депутата от ДПС са изфабрикувани, за да отложи оставката на кабинета "Орешарски".

 

Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бяха освободени от Софийския градски съд без мярка за неотклонение в събота заради липсата на каквито и да било данни за предполагаемата им вина. Заседанието на съда се проведе в МВР болница, след като се оказа, че Методиев е в прединфарктно състояние. Преди ден от прокуратурата обявиха, че ще протестират определението на съдия Димитрина Ангелова пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?