Пеевски е наел адвокати в САЩ да го защитават от обвиненията на Цветан Василев

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Депутатът от ДПС Делян Пеевски си е наел американската компания "Morgan Lewis Consulting" да го защитава срещу обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това става ясно от интервю на двама адвокати от компанията - Крис Кокс и Нейтан Хохман - в неговите медии.

Основната им теза е, че воденото в България разследване срещу Василев е легитимно и законно провеждано, поради което Глобалният закон "Магнитски" не може да бъде приложен в защита на Цветан Василев.

"Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Цветан Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд", казва Хохман.

Тезата на наетите от Цветан Василев адвокати и лобисти е, че случаят с фалирането на КТБ и разследването срещу нейния мажоритарен акционер е ярък пример на корупция чрез санкционирана от държавата конфискация на успешен бизнес и ръководено от правителството корпоративно рейдърство. Това твърди видният американски политик и дипломат Бил Ричардсънв в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на американския Конгрес.

През август укриващият се в Сърбия банкер потърси защита по Глобалния закон "Магнитнси" и дори иска неговият казус да стане първото дело по закона. За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, нае юридическата фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документи, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по Закона "Магнитски". Защитниците на Василев настояват американските институции да наложат санкции на главния прокурор Сотир Цацаров и политика бизнесмен Делян Пеевски.

Наетата от Пеевски кантора също е тежка категория. Крис Кокс е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън, в продължение на 17 години е бил конгресмен от Републиканската партия, както и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси. Нейтан Хохман е бил федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления, видно от представянето на двамата адвокати във визитката им към интервюто.

"Глобалният акт "Магнитски“ е добра защита за лица, които са станали жертва на мащабна корупция. Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава, твърди Хохман.


Защитниците на Пеевски посочват, че би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване на институции на страна член на ЕС. В отговора си до Държавния департамент на САЩ адвокатите на Пеевски са написали, че обвиненията към него са неоснователни, тъй като не е извършил нищо от това, което твърди Василев.

Първоначалният Закон "Магтински" бе утвърден през 2012 г. и бе насочен само срещу руски нарушители на човешките права. В резултат редица московски висши чиновници попаднаха в американски черен списък.

Законът за глобалното действие дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със "значителни" корупционни действия.

Миналата седмица администрацията на Доналд Тръмп приведе в действие нови санкции по Глобалния закон "Магнитски" срещу клептократи и нарушители на човешките права по целия свят. Белият дом предостави правомощия на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции в съответствие със закона, утвърден през декември 2016 г.

Христо Ботев, българският му адвокат на Цветан Василев, каза, че банкерът не търси закрила в смисъл на убежище в Америка, а иска да се осигури независимо американско разследване на фалита на КТБ. "Обвиняемият настоява да бъде изслушан там - нещо, което българските разследващи не са осигурили", каза още Ботев. Според него българските власти едва ли ще се "трогнат" от процедурата, но пък стратегически тя можело да се окаже ценна с разкритията, които биха могли да бъдат направени. Ботев допълни, че срокът за произнасянето на американската страна по искането по закона "Магнитски" е 120 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България