Пеевски готвен за шеф на ДАНС от първия си ден като депутат

Медийният магнат е получил допуск до секретна информация след съмнително бърза процедура

На 14 юни Пеевски бе избран за председател на ДАНС. Сн. БГНЕС

Медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски на практика е бил подготвян да оглави Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от първите си дни в 42-ото Народно събрание, съобщава в."Сега".

От Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) казват, че Пеевски е получил допуск до секретна информация на 11 юни – 3 дни преди парламентът изненадващо и без никакви дебати да го избере за високия пост и само три седмици, след като той се бе заклел като депутат.

Съмнителното в случая е, че по данни на експерти, за обстойната проверка, през която би трябвало да е преминал той, е необходим минимум месец. Освен това може да се окаже, че процедурата е била дори по-кратка, тъй като не се съобщават никакви официални данни кога е стартирала.

Промените в Закона за ДАНС, които направиха възможно Пеевски да оглави агенцията бяха внесени в парламентарната правна комисия на 28 май. Източници на "Сега" от ДКСИ обясняват, че обикновено за издаване на достъп до секретна информация на един рейнджър, който ще участва в мисия в Афганистан, са необходими около два месеца. За депутата от ДПС обаче са били достатъчни 14 дни – от 28 май до 11 юни, когато му е бил издаден допускът.

Другият неясен момент в случая е в точно какво качество Пеевски е бил предложен за издаване на допуск за секретна информация при положение, че останалите депутати не разполагат с такъв. Това обстоятелство меко казано поставя под сериозно съмнения уверенията на премиера Пламен Орешарски, че за ръководния пост в ДАНС са били обсъждани и други кандидатури. Така или иначе имена той категорично отказва да назове.

Информацията за експресно издадения допуск на Пеевски дава допълнителни основания да се смята, че и промените в Закона за ДАНС, приети изключително спешно и без никакви обществени обсъждания, действително са имали за цел да катапултират депутата от ДПС начело на агенцията, която бе натоварена от БСП и ДПС с всички възможни оперативни, разследващи и разузнавателни функции. Промените бяха внесени във временната правна комисия на 28 май, ден преди НС да избере правителството "Орешарски".

Както Mediapool вече писа, промяната на изискванията за евентуалния председател на ДАНС бе изцяло съобразена с медийния магнат, който формално има 8-годишен юридически стаж като следовател, макар че реално е работил като такъв едва няколко месеца, тъй като след 2005 г. бе зам.-министър, а след 2009 г. - депутат.

По предложение на Сергей Станишев и Михаил Миков от БСП и Лютви Местан и Христо Бисеров от ДПС, задължителният 10-годишен стаж в службите за сигурност, който досега трябваше да притежава шефът на ДАНС, бе намален до 8-годишен, като бе разписана и възможност той да е юридически.

Освен това между първо и второ четене на законопроекта бе вкаран допълнителен текст, който пази мястото в съдебната система на даден магистрат, ако той бъде избран за ръководния пост в агенцията. Уреждаше и стажът му начело на ДАНС да се зачита за юридически, каквато привилегия досега имаха само съдиите, прокурорите и следователите, които стават депутати, министри и зам.министри.

Промените в закона за службата изненадващо бяха обнародвани в Държавен вестник буквално часове преди Орешарски да предложи на парламента Пеевски за председател на ДАНС, а мнозинството от БСП и ДПС набързо да го избере.

Споделяне

Още по темата

Още от България